≡ Menu

Mer mjölk i våra strupar- svensken gillar sina mjölkbönder

MjölkkannaNu minskar importen av mejerivaror. Svenskar prioriterar råvara från svenska bönder. Kul och glädjande. Nu hoppas jag att det också avsätter sig i höjt mjölkpris.

Det är inga jätteförändringar som har skett det senaste året men trenden att mer och mer mejerivaror importeras är bruten. Importen av ost har gått ner med 1 procent och yoghurt med 2,5 procent. Säkert har alla skriverier och livsmedelskedjornas propaganda för svenska mjölkbönder gett effekt. Vi svenskar prioriterar numera svensk råvara.

För övrigt äter vi mer ost och kvarg och dricker mer mjölk på senare år.  Mjölkdrickandet har ökat och vi dricker över fem liter mer mjölk per person och år än för tre år sedan. Det finner jag märklig.

 

PS 4 dec: Talade just med LRF Mjölk. Konsumtionen av mejeriprodukter har sammantaget ökat med motsvarande 5 kg per capita. Mesta delen i form av grädde, kvarg och ost. Precis som jag anade.

Comments on this entry are closed.

 • Carina Holmberg 04 december 2015, 12:55

  Lät märkligt för mig också med så mycket ökad konsumtion. Lusläste pressmeddelandet och tolkar det snarare som att den totala ökningen av ”produktkorgen” motsvarar drygt 5 kg mjölk – men huvuddelen är nog i form av något annat.

  • Louise Konsumentkoll 04 december 2015, 13:12

   Carina: Det var precis som både du trodde och jag anade. Pratade med LRF Mjölk och det är motsvarande en ökning om 5 kg mjölk sammantagetper capita. Mesta delen i form av grädde, kvarg och ost. Det går åt 10 liter mjölk för 1 kg ost. Kan vara bra att ha i huvudet.

 • Eva Edlund Tjernberg 10 december 2015, 17:17

  Vet ni om det finns någon färskost på svensk mjölk? Jag hittar ingen och blir frustrerad, så köper den mindre goda påMackan av Oatly.

 • Louise Konsumentkoll 10 december 2015, 17:26

  Eva: Nej tyvärr, men det här kan vara en god guide i mejerihyllan.
  http://louisekonsumentkoll.se/bra-guide-till-svenska-mejeriprodukter-kolla/