≡ Menu

Mer om ehec

Lärde mig lite mer om ehec i veckan…

 •  E-coli bakterien finns normalt i kornas tarmar. Vissa e-colistammar utvecklar gift, de kallas för vetec hos idisslare, och det är dessa bakterier som kan ge ehec på människa. Det går alltså inte att dra några paralleller med salmonella, som är bakterier som normalt inte ska finnas hos djur utan hamnat på avvägar. Salmonella är betydligt lättare att göra något åt.
 • Det finns i dag ingen säker metod för att se om korna i en besättning har de smittsamma vetecbakterierna, bakterierna kommer i olika stammar och skepnader. Svenska forskare följer 125 besättningar för att få fram metoder som gör att man kan ta prover på besättningsnivå. Att ta prov på miljontals enskilda kor och får i Sverige går förstås, men skulle kosta oerhörda summor och ta lång tid. Dessutom är som sagt proverna osäkra i dag.
 • Vissa kor är ”superutsöndrare” av vetec. De har liksom som en fabrik i ändtarmen som spottar ur sig giftiga bakterier med gödslet. Kan man identifiera dessa kor, behandla dem eller slakta ut dem, så finns det hopp om att på lång sikt utrota vetecbakterierna helt. Forskare i Skottland arbetar intensivt med frågan.
 • I veckan uttalade sig en majoritet i riksdagen att staten ska ta ett ekonomiskt ansvar för att stoppa ehec enligt Svenska Dagbladet. Det tycker jag också. Men mot bakgrund av ovanstående så gäller det att först hitta en hyfsat säker metod för att spåra vetec, vilket förhoppningsvis är på gång. Det skadar inte heller om mer resurser sätts in för att begripa hur vetec smittar. Där fattas fortfarande kunskap. Bra att frågan är i fokus.
 • Det finns mer att göra.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 16 september 2011, 19:33

  Du skulle ha läst särskild husdjur på Alnarp!!

  • Louise Konsumentkoll 18 september 2011, 14:36

   Affi: Jag läste ämnet ”Särskild husjurslära” på Alnarp, minns du väl? Det gjorde väl du med?

   • Affi 19 september 2011, 7:13

    Vad var det vi inte läste ihop då? Jag minns att EHEC var uppe med vår käre Pater. Jag läste allmän ekonomi det minns jag tydligt!

 • Joakim Färdig 16 september 2011, 20:19

  Hej!

  Tror det kan bli väldigt svårt att överlista naturen och bli kvitt vetec hos idisslare. Fast visst är det bra att forskning pågår.

  EHEC är ju en matförgiftningsbakterie som dör vid upphettning och med anledning av detta borde ingen behöva gå och bli sjuk av EHEC.

  Med vänlig hälsning
  Joakim Färdig

  PS Om ni klickar på länken kommer ni till en tråd med en livekonversation som pågick under och efter förra avsnittet av Landet Brunsås som just handlade om matförgiftningar bl.a. DS

 • Humlan 17 september 2011, 20:39

  Som jag har förstått så beror EHEC-smittan på felaktig utfodring av kor.
  Får hon för stor andel spannmål så sjunker pH-värdet så mycket i våmmen att flera ”goda” bakteriestammar dör och istället blir det en abnormt stor andel vetec bakterier, som klarar surt pH bättre.
  Detta händer inte idisslare som bara får äta gräs och örter som dom är gjorda för.

  • Louise Konsumentkoll 18 september 2011, 14:34

   Humlan: Ja, jag har också hört talas om det. Jätteintressant!
   Frågan är bara om svenska kor äter en mer spannmålsbaserad foderstat än kor i länder där vetec inte är lika vanlig, som USA till exempel om jag förstår rätt. Nu är jag dåligt uppdaterad, men har för mig att svenska kor äter förhållandevis mer grovfoder än kor i t ex USA… Vet du något om detta?

   • Humlan 19 september 2011, 14:53

    Ja, i USA utfodras korna väldigt intensivt, men har dom verkligen mindre vetec där?? I Irland och Argentina däremot är utfodringen mer extensiv och grovfoderbaserad.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: