Michelle Obama och Tallriksmodellen

av Louise Konsumentkoll den 21 juni 2011

USAs Jordbruksdepartement  har lanserat ett nytt hjälpmedel för att få landets befolkning att äta hälsosamt. Och självaste Michelle Obama har välsignat initiativet. Känns symbolen igen?  Liknar tallriksmodellen, eller hur? Visserligen är vi tämligen överviktiga och feta i Sverige i, men det går inte att jämföra med i USA.  I trettiotre av delstaterna är mellan 25 – 30 procent av befolkningen feta, d v s har ett BMI över 30. I nio av staterna är över trettio procent feta.

Så ett nytt pedagogiskt grepp behövs. USAs matpyramid verkar ha lagts i malpåse. Nu är tallriksmodellen som gäller som myndigheternas officiella redskap, i Sverige så väl som USA. De skiljer sig något.Svenska tallriksmodellen enligt Livsmedelsverket

choose my plate

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi juni 21, 2011 kl. 8:36

Vilken av modellerna är bäst för hälsan? Eller varför är de olika?

Svara

Natalia juni 27, 2011 kl. 21:29

jag tycker det verkar vara väldigt lite protein på den amerikanska..

Svara

Louise Konsumentkoll juni 27, 2011 kl. 21:55

Affie och Natalia: Jag ska kolla med Livsmedelsverket och se vad de säger, tror inte de skiljer sig så mycket åt egentligen. Fast USAs rekommenderar halva tallriken med frukt och grönsaker, och den svenska ungefär en tredjedel. Ska man gå ner i vikt rekommenderas man fylla halva tallriken med frukt och grönsakerar i Sverige. Och med tanke på fetmaepidemin i USA så kanske de flesta bör gå ner i vikt. Men det står ganska utförligt på den amerikanska sajten att tallriken ska ses som en modell och förstås inte går att applicera på alla.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: