Mindre förpackningar åt folket!

av Louise Konsumentkoll den 14 november 2010

Helen Williams och Fredrik WikströmOm fem procent mindre bröd slängs inom EU så sparar vi energi motsvarande en hel kärnkraftsreaktor! Det har forskarna Helen Williams och Fredrik Wikström vid Karlstads universitet räknat ut. Heja dem!

Så här säger forskarna: ”Anta att vi vill minska mängden bröd som slängs. Vi kan då göra limporna mindre så att mindre bröd slängs. Även om förpackningsmängden då ökar med 20 procent så räcker det att brödspillet minskar med en procent för att den totala klimatpåverkan ska minska.”

Javisst, vi har ju lätt att fokusera på fel saker. Säg ”förpackning” och det är som ett rött skynke för många. Folk rasar mot gurkor och paprika inslagna i plast. Men plasten ökar hållbarheten med flera veckor. Det är något vi sällan tänker på.

60 procent av Stockholms befolkning lär bo i singelhushåll. Samtidigt är många förpackningar dimensionerade för stora familjer. Mindre förpackningar ger mer förpackningsmaterial per kilo mat. Men om små förpackningar bidrar till att vi slänger mindre mat så är det ren vinst! För plånboken och miljön.

Nu eller aldrig måste livsmedelskedjorna skärpa sig. Mindre förpackningar åt singelfolket! Och framförallt, sluta att ta så  förtvivlat mycket betalt för små förpackningar! Ibland är det ingen rim och reson i prissättningen.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: