≡ Menu

Mindre portioner vägen till minskad övervikt?

20160317_135305_resizedKan man hejda den pågående fetmaepidemin genom att minska portionsstorlekarna? Det var ämnet för dagen på den konferens jag deltog i på Europaparlamentet i Bryssel i går.

Vi äter för mycket. Läskflaskorna, godispåsarna, pizzan, brödskivorna…Ja, de flesta förpackningarna har har blivit större och ökat i omfång och kalorier de senaste 20 åren.

Från England rapporterades att deras steak &kidney pie har vuxit från 160 gram och 425 kcal år 1993 till dagens 240 g och 640 kcal. En ökning med 50 procent. Brödskivorna har ökat i storlek med 11 procent och färdigrätten Höna med ris och curry  med 52 procent. Lätt då att bli tjockare än man vill.

Det behövs fler åtgärder än att dra ner på portionsstorlekarna för att förebygga övervikt, fetma och sjukdomar. Det var förstås alla överens om. Till exempel bör det inte vara dyrare att köpa en godispåse i stället för tre eller en liten påse i stället för en stor. Här har handeln ett ansvar menade många. Med mera, med mera.

Nestlé,  som bjudit in professorer, folk från kommissionen, WHO, parlamentsledamöter, konsument- och  patientorganisationer  och myndigheter från olika EU-länder till en mycket bra diskussion, har  gjort ett försök att förhindra att man glufsar i sig hela deras godisask på en gång.

Blev först sur när jag såg den förpackningen med Smarties. På asken står det ”Per 15 g portion, 70 kcal”, fast förpackningen är på 45 gram. Typiskt vilseledande tyckte jag tills någon visade mig poängen.Man öppnar en flik, och då får man ut max 15 gram godis, inte hela alltet  på en gång. Förhoppningsvis kanske man då väntar till nästa dag eller i alla fall eftermiddagen innan man öppnar andra fliken för ytterligare 15 gram, och sedan kan man äta de sista grammen någon annan gång.

Kan sådana här askar hjälpa en att inte proppa i sig så mycket godis? Vet ej. Kanske… i alla fall ett exempel på hur man kan sälja godis men ändå visa att man tar ansvar. Fast jag  tycker ändå att det ska stå någonstans att hela förpackningen innehåller 210 kcal.Det gör det inte nu.

Apropå övervikt: I går meddelade brittiska regeringen att de kommer att införa en sockerskatt på läsk som förväntas inbringar 746 miljoner dollar det första året. Sedan skramlar det förmodligen in lite mindre i statskassan eftersom man räknar med att läsktillverkarna kommer att att sänka sockerhalten i dryckerna. Intressant, får se hur det går. Läsktillverkarna protesterar förstås.