≡ Menu

Mindre salt åt folket!

Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop.

Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop.

Är du en av de få som kollar att den mat du köper inte innehåller för mycket salt? Betydligt fler intresserar sig för att maten inte innehåller för mycket tillsatser. Är du dock det minsta intresserad av att göra hälsosamma val i butiken borde du ta för vana att kolla hur mycket salt maten innehåller.

Salt kan tyckas harmlöst men är i själva verket en av de största orsakerna till ohälsa, skrev DN igår. Det är natriumet i saltet som bidrar till att höja blodtrycket. Drygt en fjärdedel av svenskarna lider av högt blodtryck och tittar man på åldersgruppen över 65 år har hälften högt blodtryck, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Svenskar gillar salt. Smaklökarna vänjer sig vid den salta smaken och utan salt kan maten uppfattas som trist och smaklös. Det går dock att ”tvätta ur” smaklökarna på en relativt kort tid. Utomlands används sällan salt i samma omfattning som här i Sverige. Har du varit på en tre veckors resa utanför våra landsgränser är det mycket möjligt att du tycker att maten smakar ovanligt salt när du kommer tillbaka hem. Svenska kockar som tävlar internationellt vet att de måste dra ned ordentligt på mängden salt för att ha en chans till topplaceringar.

I Sverige äter vi omkring 10-12 gram salt om dagen i genomsnitt. Det är dubbelt så mycket som WHO anser hälsosamt och runt tio gånger så mycket som kroppen kräver. De värsta saltbovarna är inte chipsen på fredagskvällen. Nej, det är mat som vi äter ofta som vi kanske inte tänker på innehåller en hel del salt. Bröd, frukostflingor, korv och charkprodukter samt andra hel- och halvfabrikat. När du är ute på restaurang är det också svårt att styra över hur mycket salt maten innehåller.

Salt som vi inte kan välja bort är vad Konsumentföreningen Stockholm har engagerat sig i att försöka minska. Vi tycker att man ska själv kunna bestämma hur mycket salt man ska få i sig. En väg att ta kontrollen över saltet är att laga all mat från grunden. En annan möjlighet är att hålla utkik efter Nyckelhålet när du köper mat.

Det pågår olika frivilliga initiativ inom livsmedelsbranschen att sänka salthalten, men det går alldeles för sakta tycker vi. Extra roligt är dock att Coop är ett av de företag som valt att satsa friskt på att minska mängden salt, främst i de produkter som barnfamiljer vanligtvis köper. Närmare 16 ton salt har Coop tagit bort från produkter ur sitt eget sortiment under de knappa två år som arbetet pågått. Det tycker vi är jättebra och vi kräver att fler följer Coops goda exempel!

Inlägget är skrivet av gästbloggare Minna Hellman, projektledare inom Mat & Hälsa på Konsumentföreningen Stockholm.