≡ Menu

Mindre socker ger färre kalorier?

”1/3 mindre socker” står det ibland på müsli, flingpaket och annat. Bra! tänker nog en och annan. Då blir jag inte så tjock.

Men nix.  1/3 mindre socker innebär inte 1/3 färre kalorier, vilket man kan förledas att tro. När vi har kollat runt på alla frukostflingor riktade till barn blir detta tydligt. Många tillverkare har sänkt sockerhalten. BRA! Men antal kalorier är ungefär desamma som tidigare.

Nesquick till exempel har sänkt sockerarterna från 38 procent till 30 procent. Från 398 till 382 kcal per 100 gram. Gör varken till eller från i det stora hela när en portion är ungefär 40 gram. Frosties har sänkt från 39 till 25 procen sockerarter, det ökar till och med kaloriantalet en aning, från 370 till 373 kcal.

Bra att tillverkarna sänker sockerhalten. Men mindre socker i paketet ger ju mer av annat. Och ”annat” innebär ju också kalorier, såvida det inte är vatten förstås.  Inget fel i det. Vi behöver energi, inte minst på morgonen. I med mer fullkorn i flingorna. Det  ger vitaminer och mineraler. Det gör inte socker. Socker ger hål i tänderna, inget annat.

 

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: