≡ Menu

Mjölkkriget

MjölkFörst stämmer LRF Mjölk, branschorganisationen för mjölkbönder och mejerier, företaget Oatly som gör en havredryck som alternativ till mjölk. Oatly har ganska kul reklam för sin produkt, men det tycker inte LRF Mjölk som menar att Oatly vilseleder och talar illa om mjölk som är ett bra och nyttigt livsmedel.

På några dagar har Facebookgruppen ”Skäms på er LRF Mjölk” fått nästan 9 000 anhängare, Många som gillar havredrycken och en del som inte tycker man ska äta eller dricka något som kommer från djur.

Det uttryck LRF Mjölk mest har hetsat upp sig över i Oatlys reklam är bland andra

 • ”No milk. No soy. No badness.”

Antar att Oatly med ”badness” syftar på att mjölk ger ett högt klimatavtryck och att soja används som foder till mjölkkorna och kanske att danska kor äter GMO soja och vars mejeriprodukter finns på den svenska marknaden. Svenska mjölkkor äter inte GMO soja.

Oatly berömmer sig för övrigt för att aldrig använda GMO i sina havreprodukter. Det kan i inte  vara någon större ansträngning eftersom det  inte existerar någon GMOhavre.

Nåväl, lite senare i veckan publiceras en vetenskaplig studie som visar att det kan finnas ett samband mellan hög mjölkkonsumtion (3 glas per dag eller mer) och benskörhet och kanske för tidig död. Detta efter att vi i åratal har fått lära oss att mjölk är nyttigt och ger starka ben. Studien kunde väl knappast komma mer olägligt för mjölkbranschen. Mjölkkonsumtionen går ner och de vegetariska alternativen ökar starkt.

I studien understryks att man inte ska dra för långtgående slutsatser av resultat och att fler studier behövs. Men frågan ska bli intressant att följa.  Jag och många med mig har länge undrat varför Norge och Sverige toppar länderligan för benskörhet trots att vi petar i oss mycket mejeriprodukter. Brist på D-vitamin på grund av långa och mörka vintrar har varit den gängse förklaringen. D-vitamin behövs för att kalciumet i maten ska tas upp. Men i Kanada är det också mörkt på vintern och där är folk mindre bensköra.

Själv fortsätter jag förstås med mjölk i kaffet. Har aldrig gillat mjölk som dryck och blev faktiskt överraskad över att det är så många som dricker tre glas mjölk om dagen eller mer så att det kan få utslag i forskningen. Det låter väldigt mycket i dagens Sverige – eller?

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Edvin Gunnarsson 07 november 2014, 19:52

  Hej,
  Rapporten är baserad på att deltagarna fyllt i ett formulär om sin kost. Männen har fyllt i endast en gång medans kvinnorna fått fylla i sin kost vid hela två olika tillfällen.
  Benskörheten har dock visat sig ha samband med mjölkkonsumtion tidigare. Har ingen källa. Men den ökade dödligheten ställer jag mig starkt skeptiskt till.
  Kanske behöver inte mjölkbranschen bli så rädda för konsumtionstapp. Aldrig förr har ordet mjölk nämnts så ofta som nu. All publicitet är bra publicitet.

 • Louise Konsumentkoll 10 november 2014, 16:33

  Edvin: Tack för informationen. Ska läsa studien ordentligt.

 • Bella 17 oktober 2015, 11:29

  Läs ”The China study” skriven av Campbell, eller Kinastudien som är översatt till svenska.

  Det finns över 750 vetenskapliga referenser i denna bok, och den övervägande delen är förstahandskällor som inkluderar hundratals av vetenskapliga publikationer från andra forskare. Denna forskning visar vägen till hur vi kan minska cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, auto-immuna sjukdomar, benskörhet, Alzheimers, njursten och blindhet.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: