≡ Menu

Müsli med det lilla extra – vilseledande eller ej?

Gästbloggare: Hanne Stenback, agronomstudenrande, praktikant KfS

Många müsliförpackningar utstrålar en inbjudande mix av frukt, bär, nötter och andra godsaker som kryddar den annars lite tråkiga grynsmaken.

Flera sorter har dessutom fått sitt namn utifrån dess exotiska touch; ”strawberry & quinoa”, ”röda bär”, ”äpple & kanel”.  I livsmedelsföretagens ( Lis) handbok för märkning av produkter står följande:

”Fruktavbildningar: För att inte vara vilseledande bör avbildning av frukter återge de proportionerna frukterna har i produkten”

Hur mycket av müsliens innehåll består egentligenav frukt, bär, nötter etc? Vi har gjort en mindre fallstudie och jämfört bilderna på förpackningen med müslins innehåll. (OBS!!! Titta här också, vi har hittat fler! )

Här nedan är förpackningarna, mängden frukt, bär, nötter etc som müslien innehåller samt citat från webbsidor och text på förpackningarna.

Nå, återger bilderna proportionerna på frukterna i müslin?

Vilseledande? Vad tycker du? Klicka på bilderna!

bilder från axa.se, finax.se, pauluns.se

Comments on this entry are closed.

  • Sally Gunnarsson 05 oktober 2012, 16:06

    När vi skapar våra AXA-produkter försöker vi hitta en balans mellan näringsinnehåll och smak. Vi laborerar med olika kombinationer av frukter och gryn eftersom vi vet att olika konsumenteter fördrar olika sorters müsli. Vår avsikt är inte att vara vilseledande utan att tydligt visa det innehåll som är karaktäristiskt för de olika produkterna.
    Sally Gunnarsson, kommunikationschef Lantmännen Cerealia

    • Louise Konsumentkoll 06 oktober 2012, 13:57

      Sally: Tack för svar!