≡ Menu

Myter om Maten

I dag på eftermiddagen har vi vårt stora medlemsmöte/seminarium ”Hett om mat” på Folkets Hus för medlemmar, branschfolk, forskare, lärare, studenter med flera. 1 300 personer anmälda. Kul! Jag ska vara moderator och ja, jag är nervös. Men med massor av duktiga talare kommer vi att klara skivan galant!

Där presenterar vi bland annat vår nya undersökning ”Myter om maten”. Ett tjugotal påståenden kring mat, hälsa och miljö har ställts till drygt 1000 personer som bor i Sverige. Och de har fått svara SANT eller FALSKT.

Igår sände SVT Rapport ett inslag om vår studie.


Tips: Kör frågesport med ”Myter om maten” som underlag. Ladda ner rapporten och testa på nästa kalas. Uppskattat?  Jag lovar!

Comments on this entry are closed.

 • Tobias 08 april 2013, 9:46

  Det är faktiskt visst en myt att man täpper till porer och förhindrar vätskeförlust genom att bryna köttet. Det fräsande ljudet är vatten som försvinner och som ni skriver under påståendet som köttkonsumtionen så försvinner omkring 30 procent vätska vid tillagningen. Det är dock en väldigt välspridd myt så det är inte konstigt att även er källa tar den för sann.

  http://matenmoralen.tumblr.com/post/47444673169/myter-i-myter-om-maten

  • Louise Konsumentkoll 09 april 2013, 19:23

   Tobias: Kan inte låta bli att delge dig en kuriositet apropå din blogg. Mitt fulla namn är Jorun Louise Liebig Ungerth och jag lär enligt min morfar, som var norrman och hette Liebig, vara släkt med Justus von Liebig som du referer till i din blogg. Han lär också vara den som uppfann konstgödslet. Om det är sant eller en släktskröna vet jag ej. Och vad gäller myten ger min kollega Minna dig rätt här nedan! Tack för påpekandet!

 • Ylva 09 april 2013, 12:41

  Fullsatt, festligt var det på seminariet ”Hett om mat”! Trevlig presentation av dig, Louise, tack! Den stora behållningen var Monika och Lars Linds redovisning av forskningen om hormonstörande kemikalier. Inslaget om förpackningar var upplysande, men nog hade jag förväntat mig att miljöaspekterna skulle tas mer på allvar. Plast kan vi ju inte fortsätta med!

 • Minna 09 april 2013, 14:31

  Ja, Tobias, det kanske är så att vi har gått på vår egen myt. Jag hittar ett otal källor som förespråkar att det brynta köttet både blir mer smakrikt och saftigare. En av dem är Svenskt kött som skriver så här:

  ”Avsikten med att bryna kött är att man då får den så kallade Maillardreaktionen. Den innebär att köttets yta blir brynt och samtidigt frigörs en mängd smakämnen. Köttet får en yta och behåller saftigheten inuti”.

  Men jag hittar också ett blogginlägg på Taffel.se av Lisa Förare Winbladh som är en mycket kompetent person som skriver så här:

  ”Det är alltså smaken som är den viktigaste förklaringen till att det är så viktigt att bryna köttet i de flesta rätter. Många tror felaktigt att fördelen med att bryna köttet är att ”porer” ska förslutas så att köttet behåller sin saftighet vid den fortsatta tillagningen. I själva verket förlorar din köttbit en aning mer vätska om du bryner det först än om det bara får koka eller ugnsbakas utan bryning. Ju högre temperatur du utsätter köttet för desto mer denatureras proteinerna så att köttsaft förloras”.

  Lisa litar jag på och är en person som jag borde ha kollat med från början, men det är lätt att vara efterklok. Det märkliga är att du hittills är den enda som har hört av dig och påpekat vår eventuella fadäs, men det är kanske ett bevis på hur pass djupt rotad myten är?