≡ Menu

Myter om maten

Idag har vi vårt seminarium Myter om maten i Folkets hus här i Stockholm. Tanken är att lyfta fram och slå hål på många av de myter som fortfarande cirkulerar bland svenska folket. Som ett exempel tror åtta av tio svenskar att det är vanligt med industriella transfetter i svenska livsmedel. För att få svar på uppfattningarna runt om i landet har vi låtit göra en undersökning på över 1000 personer.

 72 % av befolkningen tror fortfarande att sylttillverkarna drygar ut lingonsylt med äpple. Detta är något som uppmärksammades för länge sedan men stämmer alltså inte längre. 34 % tror på myten om att lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.

Vi har identifierat 25 frågor om mat som ofta är omgärdade av missförstånd. Att det skulle finnas genmodifierade livsmedel (GMO) i svenska livsmedel tror 90 %. GMO är tillåtet i Sverige men de stora livsmedelskedjorna har sagt nej till att ha det i sina sortiment, därför kan man enbart hitta det bland enstaka butiker som säljer amerikanska livsmedel.

Det finns inte några belägg för att grönsaker skulle tappa mer av sina vitaminer om de blir uppvärmda i mikrovågsugn, ändå tror 35 % att så är fallet.

Läs hela vår rapport om matmyter här. Inslag i SVT Rapport hittar du nedan.

Uppdatering: DN har en artikel i dagens nummer om myter. Läs den här. Utbildningsradion är även här och filmar så för alla er som inte har möjlighet att komma så säger jag till här när vi vet när det visas på TV.

Uppdatering2: Aftonbladet skriver om undersökningen här.

Comments on this entry are closed.

 • Minna 12 april 2010, 9:12

  Ajajaj! Det här har jag missat! Låter mycket intressant. Hoppas på att få läsa lite om dagens ämnen på hemsidan framöver. Ha en trevlig och lärorik dag!

  • Louise Konsumentkoll 12 april 2010, 11:43

   Du kan vara lugn Minna, Utbildningsradion är här och filmar så att du kan följa seminariet på TV senare. Och vi kommer att följa upp med mer info både på bloggen och på hemsidan. Kul att du tycker att det låter intressant.

   • Minna 12 april 2010, 21:18

    Mycket bra! Jag ska kolla in detta!

 • Affi 12 april 2010, 18:07

  Det här med myter är spännande tänk om man kom på hur man skulle göra för att skapa dem! Det är mycket svårare att ta hål på en myt än att sälja sanningen.