≡ Menu

Naturliga eller syntetiska aromer och färgämnen?

laboratory-1009190_960_720Läste just ett blogginlägg som höjde Pellegrinos blodapelsindryck till skyarna. Förutom att den innehöll 20 procent ren fruktjuice var den färgad med paprika, alltså underförstått ett naturligt färgämne. Inte syntetiskt. Är det bra eller dåligt tänkte jag, och bestämde mig för halvkasst.

Paprikaodling tar enormt mycket resurser i anspråk. Energi för att odla eller värma upp växthus, gödning, vatten och bekämpningsmedel. I detta fall för att kunna ge en blodapelsindryck en snygg färg. Om man nu kan framställa samma färg syntetiskt så tar det mycket mindre resurser i anspråk. Likadant med aromer. Varför odla fram jordgubbar till en arom i en läskedryck om man lika väl kan tillverka samma molekyler i ett laboratorium? Jordgubbsodlingen kräver mängder av mark och ger stora utsläpp till luft och vatten.

Syntetiskt eller naturligt? Det var frågan på kemiindustrins och livsmedelsföretagens seminarium i Almedalen för några veckor sedan. Det är att svära så det osar i kyrkan att hävda att syntetiskt framställda färg- och aromämnen är bättre för planeten än naturliga. Kemi är fult, natur är vackert. Men att svära i kyrkan är precis vad  vi behöver göra lite oftare. Att vända och vrida på etablerade sanningar och inte vara så himla rädda för alla twitterstormar som kan bli följden när rättrogna ger sig ut på jakt efter en.

Vad gäller utvinning av naturliga färg- och aromämnen så får man väl i alla fall hoppas att det är frukter och grönsaker som annars skulle gå till spillo som tillvaratas.

 

Comments on this entry are closed.

  • Anders Carne 26 juli 2016, 8:17

    Riktigt kloka ord !!!