Oatly vill snacka skit

av Louise Konsumentkoll den 06 augusti 2016


GooglaOatly som gör havremjölk- eller havredryck snarare, mjölk får den inte kallas- går in som storsponsor till Alex och Sigges välbesökta podd
. Oatly får inte annonsera och samtidigt snacka skit om kor och mjölk, men Alex och Sigge får, därför samarbetet.

Kor spyr ut växthusgaser menar Oatly, därför ska man dricka deras havremjölk. Och det är klart. 90 procent vatten och tio procent havregryn som Oatly består av ger inga större utsläpp. Så är det. Det ger inte heller några större mängder vitaminer och mineraler så de tillsätts. Gott nog.

Vill dock dra en lans för kor. Åkte från Värnamo mot Avesta och upp mot Stockholm i somras. Skog, skog, skog och så plötsligt öppnar sig landskapet lite och där ligger en gård med kor, vall och beteshagar, och så skog, skog, skog igen och se där, en gård med kor.  Så vackert och så nödvändigt för blommor och bin, flora och fauna och markernas bördighet. Vill påstå att varenda svensk ko behövs, helst i skogslandskapen.

Så vill man bidra till att hejda klimatutsläppen ät mer vegetariskt generellt och dra ner på köttet, men det kött man äter och de mejeriprodukter man får i sig ska vara svenska.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: