Ofärgad räka, forts

av Louise Konsumentkoll den 07 september 2009

Ofärgad räkaJag tittar in i Söderhallarna för ett besök på Melanders fisk och Coop Extra. Säljer de färgade räkor?

Sara Österberg, Melanders fiskNej, svarade Sara Österberg på Melanders fisk. Här tar vi inte in några färgade räkor. Och visst ser deras räkor lite bleksiktiga ut, fast goda.

– Är det någon som klagar? Nej, någon gång kan kunderna klaga på att räkorna är små, men inte att de är bleka säger Sara.

Jag går vidare till den nyöppnade Coop Extra i Söderhallarna.

– Säljer ni färgade räkor? frågar jag. Färgade räkor? säger kvinnan i fiskdisken. Det har jag inte hört talas om. Och via en snabb titt i fiskdisken konstaterar jag som börjar bli expert på räkor, att nej, dessa räkor är inte färgade. Coops policy är att inte sälja livsmedel som innehåller azofärgämnen. Undantaget är röd stenbitsrom.

Jag förutsätter att det också gäller fiskhandlarna som i enskilt företag säljer fisk på Coops stormarknader.

Tillägg: Artikel i SvD 8 sep: Skadliga azofärger i räkorna.

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Rigmor Rosenblom september 25, 2009 kl. 12:53

hej, jag har upplevt att räkor många gånger är mycket söta i smaken! Det verkar inte naturligt alls!(även en del djupfryst fisk,som t.ex. pangasiusfile´r)misstänker starkt att lactos är tillsatt i dessa födoämnen! eftersom jag också får diarre´av dem! Jag är nämnligen LACTOSINTOLERANT:Det innebär för mej inte endast tillfälliga besvär som snart går över,inte alls!det ger långvariga smärtbesvär från övriga kroppen med svullnad o.s.v.jag önskar att livsmedel som tillsätts med Lactos förses med stor och tydlig varningsmärkning,helst i skarpt avvikande färg på förpackningen.

Svara

Louise Konsumentkoll september 27, 2009 kl. 13:04

Hej Rigmor,
Att räkor och fisk skulle innehålla laktos har jag aldrig hört talas om, men det hade jag ju inte gjort om azofärgade räkor heller. Ska vid tillfälle fråga någon expert på fisk och skaldjur om ev laktosinnehåll.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: