≡ Menu

Ökad acceptans men fortsatt nej till GMO i medlemskåren

I dag släpper vi för femte gången sedan 1998 en undersökning om inställningen till gentekniskt förändrade livsmedel,GMO (Genmodifierade organismer) bland 500 slumpvis utvalda medlemmar i Konsumentföreningen Stockholm. Vi har i princip ställt samma frågor under årens lopp och kan därför skönja vissa tendenser.

1998 var medlemmarna starkt kritiska mot GMO. Diskussionernas vågorna gick höga, miljö- och konsumentorganistionern protesterade mot att USA  skeppade GMO till den europeiska marknaden och att vi konsumenter inte hade någon talan. Vi kunde inte välja om vi ville äta genmodifierade produkter eller ej.

EU fattade med tiden beslut om att alla företag som sålde livsmedel som framställts med hjälp av modern bioteknik skulle informera om detta på på förpackningarna. Undantaget kött som kommer från djur som fötts upp på GMOfoder.

Protesterna fick effekt. I dag vågar jag påstå att vi har mycket få produkter som framställts med hjälp av modern genteknik på den svenska livsmedelsmarknaden.  Livsmedelskedjorna lyssnade på konsumenterna. Eftersom man anser att det ännu inte finns några tillämpningar på markanden som direkt gynnar konsumenter så har man i princip sagt nej till genmodifierade livsmedel. Undantaget några livsmedel i asiatiska butiker och på hyllorna för speciella amerikanska livsmedel i butikerna, men då ska det som sagt anges på förpackningarna.

Enligt dagens undersökning är våra medlemmar är inte lika negativa i dag till GMO som 1998, även om majoriteten fortfarande säger nej. Fast man tycker att genmodfierade bomull är mer acceptabel. De flesta bomullsplagg i de svenska butikerna är gjorda av genmodifierad bomull skulle jag tro. Dock inte den ekologiska bomullen, men den utgör fortfarande en försvinnande liten andel på marknaden även om många klädföretag vill öka försäljningen.

Det skiljer alltså i medlemmarnas inställning till GMO beroende på man ska äta grödorna eller ha dem på sig. Intressant.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 16 juli 2012, 8:53

    Det där med tillvänjning fungerar för de flesta. Det mesta som har väckt rabalder när det har lanserats har efter några år blivit riktigt accepterat. Jag minns när man började med embryoöverföring på kor, vilken diskussion om etik och moral och behov. Nu gör vi det på alla arter vi tycker behöver hjälp, utan att ifrågasätta om det är är rätt eller fel! Ja, inte vet jag om det är rätt eller fel, jag kan bara konstatera att vi tar hela tiden små steg närmre allt mer konstgjort och förädlat oavsett om det är mat eller annat. Det är bra att du håller frågan levande!

  • Louise Konsumentkoll 16 juli 2012, 8:58

    Affi:Ja, människan är ju oerhört anpassningsbar, vad det än gäller. Möjligen handlar det också om att man i dag vet mer om GMO än för 15 år sedan, fast det gäller nog inte generellt för dem som vi har ställt frågor till förstås.