≡ Menu

Oläsbara texter på livsmelsförpackningar- vi har tröttnat!

Visst är Saltå Kvarns förpackningar snygga. Men försök själv att läsa texten på gavlarna på Havrekli och Råg. Det går inte om man inte anstränger sig över hövan. Inget fel på storleken på bokstäverna, men kontrasten på den guldiga texten på gavlarna och bakgrunden gör att det hart när är omöjligt.

Nåväl, Saltå är verkligen inte de enda syndarna. Vi och organisationen Sveriges Konsumenter är trötta på svårlästa förpackningar, för att inte tala om alla medlemmar som hör av sig i frågan år efter år.

Därför har vi granskat marknaden, skrivit en rapport med dåliga exempel och startat ett upprop.

Hjälp till att få läsbara förpackningstexter du med! Du kan vara med om utlottning av fem restaurangcheckar om vardera 1000 kronor. Läs mer här!

Comments on this entry are closed.

 • Affi 17 maj 2011, 11:21

  Bra, precis så här är det, tänk också på om du har ett kognitivt funktionshinder där det ofta är svårt att både läsa och förstå. Himmel varför är det inte intressant att bli bra på texter på förpackningar? Bra jobbat!

 • Minna 17 maj 2011, 13:14

  Jag har gjort en egen kvasi-undersökning ang. märkningen av produkter och min slutsats är att det jag stör mig på är textstorleken som ofta är för liten och att det blandas en herrans massa olika språk som gör att man inte tar till sig informationen. Blev också förvånad över att Saltå inte skriver var deras röda linser är odlade och packade? Sedan undrar jag när det bara står var produkten är packad, är det då underförstått att den är producerad i samma land? Jag vet att det inte är lag på ursprungsmärkning, men är det inte märkligt att man inte skriver produktionsland när man bemödar sig att informera om var den är packad?

  • lena 17 maj 2011, 15:21

   Hej Minna
   På många av våra förpackningar står det var produkten odlats eller är tillverkad. På en del produkter, t ex röda linser, trycker vi ursprungsland i botten på förpackningen tillsammans med batchnummer. Det gör vi när ursprungslandet kan variera. Man kan inte trycka upp förpackningar till samma produkt med olika ursprungsland på. Det blir väldigt dyrt och drabbar i slutändan konsumenten. Ursprungsland på alla våra produkter finns också alltid på vår hemsida.
   MVH Lena Saltå Kvarn

 • Minna 17 maj 2011, 14:08

  Bra genomslagskraft för rapporten! Har hört dig flera gånger på radion redan och det pratas förpackningsmärkningar som aldrig förr både här och där! Heja!

 • Louise Konsumentkoll 17 maj 2011, 15:46

  Minna och Affie: Tack för hurrarop. Ja, det har blivit ett bra genomslag och flera företag har hört av sig och ska ändra. Bland andra Saltå som är mitt uppi ett sådant jobb.
  Lena: Tack för bra upplysning om att man måste vända på vissa av era förpackningar för att se ursprungslandet. Tror inte att det är många som gör det, och bra att det finns ursprungsland på alla varor. Det är himla spännande att se var olika varor kommer i från. Man tar sig ofta en tur runt i världen via alla bönor, linser, quinoa m m. Skoj!

  • lena 17 maj 2011, 19:47

   Vi har nyligen tryckt om alla de färglada små kartongerna till röda linser, quinoa mm. På dem där ursprungsland inte framgår står det tryckt ”Ursprungsland Se botten” och i botten printar vi land + batchnr.
   Lena Saltå Kvarn

   • Minna 18 maj 2011, 11:00

    Hej Lena!
    Då behöver jag inte tipsa om det, alltså. Jag brukar inte titta under men när jag gör det så ser jag att mina röda linser kommer från Turkiet. Bra, bra!

 • Jan Bertoft 17 maj 2011, 19:59

  Kampanjen ”Större text, tack!” har fått mycket utrymme och uppskattning, vilket visar på att detta är ett stort problem för många. Roligt! Nu gäller det att följa upp så att det verkligen blir en bättring. Se även min blogg http://bertoft.se/2011/05/skam-med-pyttetexter-pa-livsmedelsforpackningar/

  • Louise Konsumentkoll 17 maj 2011, 20:47

   Jan: I dag har vi legat i både du och jag. TV sofforna på morgonen- nej vi låg inte i sofforna om någon undrar – presskonferens om vår rapport, intervju på ekot och radio Stockholm för mig och ABC nytt med flera för dig, folk och företag och journalister som har hört av sig. Och flera uppskattande samtal från medlemmar och andra som , liksom vi, har irriterat sig på oläsbar text. Nu gäller det att hänga på hela vägen ut. Om ett halvår kollar vi igen! Jag som är en godtrogen typ är övertygad om att det kommer att bli bättre. Att oläsliga förpackningstexter kommer vara ett minne blott. Man får aldrig förtröttas!