≡ Menu

Om lax och miljögifter i Svenska Dagbladet – fakta utelämnas

Farlig lax?Återigen lämnar Svenska Dagbladet oss läsare i sticket. Den här gången gäller det dagens artikel om råttförsök som visar att miljögifter i lax kan ge diabetes och fetma. Det låter inte bra, kanske dax att äta mindre lax tänker nog en och annan. Speciellt eftersom rubriken basunerar ”Gifter gör laxen till hälsofara”.

Det är en mycket intressant artikel. Men kan det vara så himla svårt att berätta om hur mycket laxoljor råttorna fick. Om vi som läsare ska kunna dra slutsatser behövs den informationen. Fick råttorna lika mycket laxolja per kilo kroppsvikt som vi människor normalt får  i oss om vi äter lax två – tre gånger i veckan? Eller var det tio gånger så mycket,  hundra gånger så mycket eller tusen gånger så mycket som råttorna matades med?Eller var det mindre? När det handlar om hormonstörande ämnen finns det en hypotes om att ämnena kan orsaka skada i pyttedoser. Typ nanogram, en miljarddels gram.

Jag prenumerar både på DN och Svenskan. Det blir mycket tidningar på morgonen. SvD vill jag bland annat ha eftersom tidningen skriver och gräver kring mat och miljöfrågor. Det är utmärkt, gillar det. Och jag vet att det har stort läsvärde för prenumeranterna. Men jag gillar inte att tidningen gång efter annan utelämnar viktig information. Häromsistens skedde det i  artikeln om Bisfenol A.

Relvanta fakta gör inte artiklar mindre intresseväckande utan ökar bara respekten för tidningen.

PS 25 juli: I dag skriver Svenska Dagbladet återigen om lax. Att innehållet av Omega 3 i den norska odlade laxen har halverats på tio år. För att spara fisken i haven och undvika utfiske får den odlade laxen nämligen inte bara foder av fisk och skaldjur utan också foder som innehåller vegetabiler. Därmed sänks halten av Omega 3 i laxen.

Ja, så är det för man kan inte få allt här i världen.  Både fisk i haven och massor av omega 3 i laxen. Det är viktigt att komma ihåg att omega 3 halten är lägre än förr, men fortsatt hög.  Äter du en portion odlad lax i veckan får du i dig hela veckobehovet av omega 3. Samtidigt som mer fisk blir kvar i haven och inte går till fiskfoder.  Helt okej tycker jag.

Sedan kan man förstås ha synpunkter på den enorma utvecklingen av laxodling i Norge, men det är en annan diskussion.

PSS 30/7: Råttorna fick motsvarande mängd lax som om vi människor hade ätit lax till frukost, lunch, middag och kvällsmål varje dag i åtta veckor enligt denna länk http://nifes.no/index.php?page_id=126&article_id=3819. Här är en länk till Norskfisk som har till uppgift att propagera för norsk fisk.

Comments on this entry are closed.

  • Lennart Borgman 22 juli 2012, 12:11

    Environmental Health Perspectives: Persistent Organic Pollutant Exposure Leads to Insulin Resistance Syndrome http://ehp03.niehs.nih.gov/article/info:doi/10.1289/ehp.0901321

  • Affi 22 juli 2012, 12:40

    Kan man som läsare göra något för att påverka media till att vara mer faktakinriktade när det gäller sådan här saker, det är jättejobbigt att hela tiden behöva ifrågasätta och leta fakta själv. Hur många orkar det mer än du? Inte många det är jag säker på utan att ha statistik på saken!

  • Louise Konsumentkoll 22 juli 2012, 14:48

    Lennart: Tack för länken! Ja, jag vet att organiska miljögifter och hormonstörande ämnen tros öka risken för både diabetes och fetma.Vill trots detta veta av SvD hur stort eller litet vårt intag av gifterna är jämfört med råttornas.