≡ Menu

Om salt – allt upprepar sig!

Christina Möller storÄr hon inte fin, Christina Möller,   f d chef för KF Provkök? Annonsen för lättsaltat margarin , med hela 50 procent mindre salt minsann, är från maj 1989.  Då varnades för mycket salt i maten, liksom vi gör nu 25 år senare.

Inte mycket har hänt. Frågan är fortfarande högaktuell. Beläggen för att för mycket salt, eller rättare sagt natrium, ökar risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdom har blivit än starkare med åren. Många länders regeringar arbetar för att sänka salthalten i maten, ett kostnadseffektivt sätt att minska sjukvårdskostnaderna menar man, men inte Sveriges.

Nu har i alla fall Nordiska ministerrådet lättat på plånboken och givit myndigheterna i de nordiska länderna 1,5 miljoner danska kronor för att arbeta med att få medborgarna att äta mindre salt. Bra.

Men det viktigaste är att livsmedels- och restaurangbranschen jobbar på för att sänka salthalten. Nästan 80 procent av allt salt vi äter kommer med maten vi inhandlar eller äter ute.

Läs i KfS rapporter om vårt saltintag och vår granskning av saltmängden i 300 livsmedelsprodukter.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 08 januari 2014, 11:37

    Stackars alla de som måste äta ute, de har det inte lätt med det mesta i matväg. Är det inte för fett är det för sött eller för salt. Jag förstår inte att saker är så tungrodda att ändra på…..

  • Åsa 09 januari 2014, 8:50

    Trevligt att se artikeln! Tänk när vi kan säga jag kan själv bestämma…Men det skall väl passera en del nyår till.