≡ Menu

Omega 3 i kött – snudd på vilseledande

”Ät kött från gräsätande kor så får du i dig de nyttiga omega 3 fettyrorna”. Det kan man ofta läsa.

Det har skrivits spaltmeter om Omega 3 i kött, ochdet nyttiga fettet har  förts fram som ett tungt vägande skäl till varför vi ska äta ekologiskt kött. Ekologiska kor och får äter nämligen mer grovfoder som hö, ensilage och bete än andra kor som äter mer spannmål. Och det ger mer Omega 3 i köttet.

Förvisso, men hur mycket? Är det i halter som spelar roll för vår hälsa?

Nej, vill jag påstå.

Vi ska helst få i oss tre gram Omega 3 fetter per dag enligt Livsmedelsverkets kostråd. Äter vi 200 gram kött per dag ( och det är mycket!) från gräsätande kor så får vi i oss 144 milligram Omega 3*. Det är i och för sig fyra gånger så mycket som från kött från kor som får mer spannmål i fodret. Men ändå… Det är pyttelite i det stora hela.

Välj mycket gärna ekologiskt kött hagmarkskött eller annat kött från djur som har fått äta mycket gräsbaserat foder. Det är bra för korna, det är bra för miljön. Men vill du ha i dig Omega 3 så ät en portion sill, makrill eller lax eller sätt till ett par matskedar rapsolja när du lagar mat. Där kan man snacka om höga halter!

Källa: Jana Pickova, forskare, SLU

Comments on this entry are closed.

  • Humlan 25 september 2011, 15:24

    Rapsoljans omega 3 kan väl inte vi utnyttja.
    Bara växtätare kan utnyttja omega 3 i den form den finns i hos växter,
    när vi sedan äter växtätarna så får vi i oss omega 3 i färdig form för oss.

    Läs i ”Rädda vår mat” av Lars Wilsson på sid 92.

    Sill, makrill och lax är ju rovfiskar så då har man ju gått ytterligare steg i näringskedjan, torde vara därför halterna av omega 3 anrikats och blivit högre.

    • Louise Konsumentkoll 25 september 2011, 15:31

      Hej Humlan,
      Ja, jag funderar också över rapsoljan. Livsmedelsverket tar med rapsoljan så jag tog med den också. Men vete tusan…Ska kolla. Återkommer!

    • Anna Blücher 27 september 2011, 20:00

      Det finns olika omega-3 fettsyror. Det är de långa DHA och EPA som man visat ha hälsoeffekter, bl annat kan förebygga hjärt och kärlsjukdom. Dessa finns i fisk (det är egentligen alger som fisken äter som ”tillverkar” dem). I rapsolja och andra vegetabila oljor finns ALA (alfalinolensyra) som vi i vår kropp kan omvandla till DHA och EPA – men bara ca 10%. Så det är helt ok att rekommendera rapsolja – men ännu bättre är att äta fisk! Hos idisslare(kossor) som äter mycket grönfoder (naturbetesdjur – ekologiska) kommer ALA att finnas i kött och mjölk. Men jag håller med att det är väldigt lite och det är av många andra anledningar som vi helst skall äta natrurbeteskött!

      • Louise Konsumentkoll 27 september 2011, 23:13

        Anna: Tack för informationen. Frågan är om de 10 procenten som omvandlas verkligen motsvarar 3 gram Omega. Vet du?

      • Humlan 28 september 2011, 15:36

        Kor och andra idisslare som äter gräs har ju faktiskt EPA och DHA i köttet och mjölken, eftersom kossan omvandlar gräsets linolensyra till dom långkedjade EPA och DHA (se återigen boken av Lars Wilsson, biolog).

        • Louise Konsumentkoll 28 september 2011, 16:06

          Humlan: Frågan var inte om idisslare har EPA och DPA i köttet, för det har de. Gör halterna någon större skillnad för vår hälsa? Det är vad vår diskussion handlar om- inte sant?

          • Humlan 29 september 2011, 15:08

            Det var ett svar på Annas svar där det står ALA.

  • Humlan 25 september 2011, 19:43

    Förhållandet mellan omega 6 och omega 3 är väl nästan viktigast att se till.
    Om ”spannmålsköttet” har fyra gånger mindre omega 3 så har det desto större andel omega 6, och får vi i oss samma förhållande från griskött, kyclingkött, ägg och mjölk och dessutom en massa (spannmåls-)mjölmat i kosten, dag ut och dag in hela livet så är det förödande för kroppen.
    Vi behöver nog all den lite högre omega 3 vi kan få i oss.

    Den idealiska kvoten mellan omega 3/omega 6 är 1-2 / 1,
    nu har vår kost förhållandet 10-20 / 1.
    Detta enligt Birgitta Srandvik, proffessor i barnmedecin, Läkartidningen nr 48, 2008.

    • Louise Konsumentkoll 25 september 2011, 20:52

      Kvoten Omega 3 och 6 är den högre skolan för mig. Fyra gånger mindre Omega 3 handlar om ju ändå om få milligram så jag har svårt att tro att det gör någon skillnad i det stora hela. Men som sagt, jag är novis på området…

  • Humlan 25 september 2011, 19:47

    Kvoten ska givetvis vara omega 6/omega 3.

  • Humlan 26 september 2011, 10:23

    Artikeln i Läkartidningen heter just ”Obalans mellan omega 6/omega 3 hotar hälsan.”
    Fördelen med naturbetesköttet är kanske framförallt den lägre nivån av omega 6.

  • Anna B 29 september 2011, 15:20

    Hittade faktiskt en vetenskaplig artikel som visade att halterna av DHA och EPA (n-3 PUFA) i kroppen ökade vid konsumtion av kött från kor som levt på gräsdiet!
    Br J Nutr. 2011 Jan;105(1):80-9.
    Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet n-3 PUFA in healthy consumers.McAfee et al http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807460:
    Det var en ganskal liten studen och man har inte visat att det har någon direkt hälsoeffektet men kanske viktigt ändå….

    • Louise Konsumentkoll 01 oktober 2011, 16:09

      Anna B: Spännande, tack för informationen!

  • Humlan 15 mars 2012, 13:53

    Appropå kvot mellan omega6/omega3 som nämns i denna intressanta text, välvärd att grunna på.
    http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varlsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

  • Ingegerd salomonsson 23 december 2012, 15:07

    Hur är det med gris- och hönskött? Hur är det med omega3-kvoten där i vanligt producerat kött och naturbeteskött eller ekologiskt?

  • Lisa 22 februari 2019, 19:21

    Hejsan!
    Såg att ditt inlägg är gammalt och du kanske har ändrat åsikt nu, men:
    Vi ska inte äta 3 gram omega 3/dag. Rekommendationen är 0,5 g omega 3 (1g för gravida) och 3-4 g omega 6. Men förhållandet mellan dem är viktigast. Mellan 1:1-1:4 omega 3-omega 6 är lämpligt. (Kolla livsmedelsverkets rek.)

  • Magnus 02 juli 2019, 8:38

    3gram är ALA varav endast 10% faktiskt blir tillgängligt. Dvs 300mg. Ät 400gram kött om dagen, vilket jag äter mer än, så har man täckt detta.

    EPA och DHA rekommendationer är alltså bättre att kolla på.
    https://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf?ua=1
    Här är rekommendationen 250milligram, alltså 347gram kött om dagen med din uträkning där uppe.

  • Caroline 11 augusti 2019, 7:35

    Bra att du tar upp det här då jag också märker att det överdrivs om hur rikt gräsbetande kött är på omega-3.

    Varför är dina förslag främst fisk när det finns flera vegetabiliska källor som är högre och som dessutom medför mindre risker än vad stora fiskar gör? (pga metylkvicksilver och dioxiner) Man bör även undvika fisk från Östersjön. Källor med mycket omega-3 är linfrön och linfröolja, chiafrön, hampafrön och hampafröolja samt valnötter. Även spenat och grönkål ligger högre än gräsbetat nötkött. Oftast hallon också.