≡ Menu

Omega 3 kapslar till ingen nytta?

Omega 3Så förvånad jag blev för några år sedan när en forskare berättade att det var bräcklig vetenskap kring Omega 3 kapslars förmåga att förebygga och minska risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Och i dag verkar vetenskapen ha krackelerat än mer. Enligt en artikel i New York Times i veckan så slänger vi högst troligen pengarna i sjön när vi köper kapslarna. Den allra största andelen av alla de kliniska studier som har gjorts visar ingen effekt alls.

Vi köper Omega 3 kapslar för  många miljoner i Sverige och många miljarder globalt. Det är en jätteindustri. I USA äter var tionde amerikan fiskoljekapslar och det är det tredje mest köpta kostillskottet efter vitaminer och mineraler. Vi i Sverige ligger nog inte långt efter.

Läs artikeln och begrunda. Omega 3 kapslar är dyra och enligt artikeln är det få kardiologer som numera rekommenderar fiskolja såvida de inte träffar på patienter som överhuvud taget inte äter fet fisk. Å andra sidan ges säkert patienterna massa andra läkemedel, kolesterolsänkande statiner och annat. Att Omega 3 kapslar råkar i onåd lär gynna läkemedelsindustrin.

Nå, fet fisk det ska man i alla fall äta, helst 2 gånger i veckan enligt USAs kostråd. Fisken innehåller både bra fettsyror och massa andra nyttigheter som vitamin D, till exempel.

Undra varför vi i Sverige rekommenderas att bara äta fet fisk en gång i veckan? Att vi inte ska äta massa fet fisk från Östersjön på grund av att den inneåller dioxiner i giftig mängd, det begriper jag, men odlad lax, makrill och sill? Det kan vi väl gärna äta oftare – eller?

Hur som helst ska det bli spännande att se vad den stora amerikanska studie som hänvisas till i artikeln kommer fram till. Där följer man friska människors intag av Omega 3. Kanske kan man om några år se andra resultat, inte bara för hjärt-kärlsjukdom utan också kring hjärnhälsa, diabetes II och reumatism.