Omega 3 kapslar till ingen nytta?

av Louise Konsumentkoll den 09 april 2015

Omega 3Så förvånad jag blev för några år sedan när en forskare berättade att det var bräcklig vetenskap kring Omega 3 kapslars förmåga att förebygga och minska risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Och i dag verkar vetenskapen ha krackelerat än mer. Enligt en artikel i New York Times i veckan så slänger vi högst troligen pengarna i sjön när vi köper kapslarna. Den allra största andelen av alla de kliniska studier som har gjorts visar ingen effekt alls.

Vi köper Omega 3 kapslar för  många miljoner i Sverige och många miljarder globalt. Det är en jätteindustri. I USA äter var tionde amerikan fiskoljekapslar och det är det tredje mest köpta kostillskottet efter vitaminer och mineraler. Vi i Sverige ligger nog inte långt efter.

Läs artikeln och begrunda. Omega 3 kapslar är dyra och enligt artikeln är det få kardiologer som numera rekommenderar fiskolja såvida de inte träffar på patienter som överhuvud taget inte äter fet fisk. Å andra sidan ges säkert patienterna massa andra läkemedel, kolesterolsänkande statiner och annat. Att Omega 3 kapslar råkar i onåd lär gynna läkemedelsindustrin.

Nå, fet fisk det ska man i alla fall äta, helst 2 gånger i veckan enligt USAs kostråd. Fisken innehåller både bra fettsyror och massa andra nyttigheter som vitamin D, till exempel.

Undra varför vi i Sverige rekommenderas att bara äta fet fisk en gång i veckan? Att vi inte ska äta massa fet fisk från Östersjön på grund av att den inneåller dioxiner i giftig mängd, det begriper jag, men odlad lax, makrill och sill? Det kan vi väl gärna äta oftare – eller?

Hur som helst ska det bli spännande att se vad den stora amerikanska studie som hänvisas till i artikeln kommer fram till. Där följer man friska människors intag av Omega 3. Kanske kan man om några år se andra resultat, inte bara för hjärt-kärlsjukdom utan också kring hjärnhälsa, diabetes II och reumatism.

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: