≡ Menu

Ostpriser- begriper inte ett jota

Här om dagen kom Ulf, min man, hem med en ost. Inte Allerum långlagrade eller Falbygdens Arn eller Prästost som vi brukar köpa utan en tio månaders lagrad Herrgårdsost till halva priset. Från Ostkompaniet. God. Inte tu tal om annat.

Efter att i fredags ha deltagit i landsbygdsminsterns ”högnivåmöte” om lönsamhetskrisen för mjölkbönderna var jag på krigsstigen. Är osten gjord av svensk mjölk frågade jag strängt. Ingen aning sa Ulf. Måste vara svensk tänkte jag efter som det är en Herrgårdsost. Heter den Herrgård, Präst eller Grevé så är den svensk, varumärkena är skyddade för svensk mjölkråvara.

20150523_140850Men vad tusan hittar jag sedan på Coop Häggvik i helgen. En Goudaost. ”Svensk” ”Klöver” med svensk flagga, för nästan halva priset av Ostkompaniets. 39.90. Extremt billig. Inte Herrgård utan Gouda men ändå.

Måste ju vara av svensk mjölk eftersom den är svenskflaggad på förpackningen – eller? Hur kan den vara så billig? För att den inte är lagrad förstås, men ändå. Det är ju extremt lite pengar för en ost – eller hur?

Till ett kilo ost går det åt 10 liter mjölk. Bönderna får typ 3 kronor per liter, det gör 30 kr per kilo ost i råvarukostnader. Osten kostar 39.90 kronor per kilo i butik. 10 spänn för tillverkning, lagring, utkörning till butik+ en massa annat som kvaliteskontroller, etiketter etc. Och sedan hantering och lagring på butikshyllan. Och moms. Kan aldrig gå ihop. Eller är Goudan gjord av mjölkpulver som är gjord på överskottsmjölk? Inte vet jag. Det är ju inget överskott på svensk råvara heller för den delen- eller?

Det är så jäkla svårt att tränga igenom prissättningen på mejerivaror. Begriper ingenting.

Verkar förresten vara Arla som gör goudaosten när jag googlar. Åtminstone har de en edamer och en gouda ”klöver”. Varför är det i så fall ingen ”Arlako” på denna förpackning? Arlakon står ju för svensk mjölkråvara.

Ska försöka reda ut det här.  Återkommer!

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Gunnela Ståhle 26 maj 2015, 7:53

  Bra att du rotar i osten. Det är verkligen behövligt. Man skulle tro att Falköpings ost är svensk, men så är det inte. Vad jag tycker i frågan framgår av min blogg.
  http://gunnela.nu/2015/05/24/knackfragan-ar-att-mjolkbonderna-inte-far-betalt-for-sina-mervarden/

  Blir man inbjuden till ”högnivåmöte” med Sven-Erik Bucht tro? Vad tycker du i så fall om övriga 86 punkter

  • Michael Andersson 10 augusti 2015, 7:54

   Nu tror jag vi får hålla isär begreppen/företagen lite. Det är skillnad på Falköpings mejeri’s ost och Falbygdens ost. Gällande Falköpings mejeri’s prästost och troligen de flesta andra så står det klart och tydligt att det är svensk mjölkråvara som används vid tillverkningen av ost. Det står inget om det när det gäller Falbygden ost olika ostar utan där är det bara utmärkt med Sverige och komjölk. I ingredienser står det inget om svensk pastöriserad komjölk så de syftar säkerligen på att osten är tillverkad i Sverige och då det är Arla som numera äger Falbygdens ost så är det säkert mjölk från något annat land är Sverige som används. Tyvärr innehåller prästosten från Falköpings mejeri E235 och de borde kunna låta bli att spreja sin ost med antibiotika. Men däremot så står det klart och tydligt i deras ingredienser att de använder lågpastöriserad svensk mjölk.

 • Louise Konsumentkoll 26 maj 2015, 7:59

  Gunnela: I stort sett bra ”högnivå”möte. Betesdriften ska diskuteras framöver, inga förslag där än. Hinner inte gå in på alla 86 punkterna nu, fullt upp med vår Restfest på Medborgarplatsen nu på torsdag! Men ungefär som du tycker själv, ett ambitiöst dokument.
  Tack för blogginlägget!

 • Michael Andersson 10 augusti 2015, 7:45

  Nu tror jag vi får hålla isär begreppen/företagen lite. Det är skillnad på Falköpings mejeri’s ost och Falbygdens ost. Gällande Falköpings mejeri’s prästost och troligen de flesta andra så står det klart och tydligt att det är svensk mjölkråvara som används vid tillverkningen av ost. Det står inget om det när det gäller Falbygden ost olika ostar utan där är det bara utmärkt med Sverige och komjölk. I ingredienser står det inget om svensk pastöriserad komjölk så de syftar säkerligen på att osten är tillverkad i Sverige och då det är Arla som numera äger Falbygdens ost så är det säkert mjölk från något annat land är Sverige som används. Tyvärr innehåller prästosten från Falköpings mejeri E235 och de borde kunna låta bli att spreja sin ost med antibiotika.