≡ Menu

Palmolja- detta borde jag känt till

Det finns en risk att kraftigt upphettad palmolja är cancerogen. Det slår Henrik Ennart, SvD, fast i flera intressanta artiklar i helgen.

Den risken borde jag ha känt till. I april 2016, för ett år sedan, arrangerade vi ett seminarium på ABF med titeln  ”Palmolja- vad är problemet?”  Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Nestlé och Coop medverkade. Jag var moderator.

Som moderator läser jag på. Ordentligt. Men ingenstans stötte jag på något om potentiellt skadliga estrar bildas vid rening av oljan. Hälsorisker med palmolja och mättat fett och palmetinsyran, det finns mycket information om. Och det ska man inte äta för mycket av. Men inget om glycidyl- och 2-3 MCPD-estrar som ämnena heter. Ingen nämner heller detta under kvällen. 

Hur kommer det sig att SNF, Swedish Nutrition Foundation med livsmedelsindustrier och livsmedelskedjor som medlemmar har inte har ett ord om detta i sin ambitiösa rapport om palmolja? Den skrevs i och för sig 2014, då var kanske inte cancerrisken på tapeten, men varför har man inte uppdaterat rapporten med något om detta ämne? Med att EU och Livsmedelsverket håller på att titta på frågan, vad WHO tycker o s v. Det är faktiskt jättekonstigt. Inte heller Livsmedelsindustrierna nämner ett ord om detta i sin faktasammanställning. Hittar det inte heller någon annan stans vid en snabb googling.

Att Livsmedelsverket sedan sommaren 2016 avråder oss från att äta livsmedel med mycket palmolja, även om verket inte säkert kan säga i dag hur stor risken är, har myndigheten inte gjort något större väsen av. Det är först nu som information ligger på första sidan på SLVs webb. Ett pressmeddelande gick ut sommaren 2016 men där avråder man ej från palmolja.  

EFSA, EUs livsmedelsverk med säte i Parma, har funderat ett bra tag över palmoljan. Varför har ingen nämnt detta förutom Livsmedelsverket, fast tills nu på en undanskymd plats. 

Jag brukar inte hetsa upp mig i onödan över hälsolarm, men tystnaden från alla inblandade i detta fall är bedrövlig. 

PS Nu uppmärksammar jag Livsmedelsföretagens kommentar på SvDs artiklar. Varför har inget av detta nämnts tidigare i Lis information om palmolja?

PSS: Och här kom ett ”förtydligande” från Swedish Nutrition Foundation. 

Här är en artikel i ämnet från ATL

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Konsument 28 mars 2017, 22:24

  I ett svagt ögonblick så ”råkade” jag köpa 2 semlor på Stora Coop. 25 kr.
  Det var absolut de sämsta semlor jag ätit. Trodde faktiskt Coop om lite bättre kvalité.
  Dock tillverkade av Alimenta AB i Huddinge

  Coops egna semlor är utan ingrediensförteckning! Man undrar vad dom innehåller?

  Alimentas semlor innehåller följande:

  Ingredienser:
  VETEMJÖL, vatten, GRÄDDE, socker, florsocker, vegetabiliskt fett (palm, kokos), vegetabilisk olja (palm, raps), dextros, modifierad stärkelse, MANDEL, potatisstärkelse, majsstärkelse, kardemumma, SKUMMÖLKSPULVER, GRAHAMSMJÖL, druvsocker, jäst, vegetabiliskt fett (palm). salt, emulgeringsmedel E471, pastöriserad ÄGGULA, pastöriserad ÄGGVITA, konserveringsmedel E202, glukossirap, rapsolja, invertsocker, arom, surhetsreglerande medel E330, enzym, vitamin A och D.

  Lurendrejeri att använda VERSALER på vissa ingredienser.
  Det finns ingen konsumentkontakt på förpackningen.

  Tyvärr hade jag inte inhandlat semlorna på hemmaplan så det blev matsvinn i hushållssoporna.

  • Susanne 29 mars 2017, 7:42

   Versaler använder de för att de ämnena är kända allergener eller som folk har intoleranser mot. Det är lag på hur sådant ska märkas, med antingen fetstil eller versaler. Inget lurendrejeri alltså.

   • Konsument 29 mars 2017, 9:02

    I övrigt – vad tycker du om ingredienserna?

    På Coops egna semlor i förpackning finns ingen ingrediensförteckning alls. Vad säger lagen om det?

  • Louise Konsumentkoll 30 mars 2017, 10:23

   Konsument: Tack för dina synpunkter. Jag skickar över dem till Coop. Angående versalerna, läs kommentaren ovan.Det handlar om att uppmärksamma allergenerna. Det är lite olika lagstiftning om semlorna köps över disk eller i paket på hylla. Köps de i förpackning ska det absolut vara ingrediensförteckning på förpackningen.

   • Konsument 30 mars 2017, 14:00

    Tack. Hör av mig per e-post till dig, Coop och Alimenta.

    Har någon av er (Susanne, Louise) smakat Alimentas semlor? Jag undrar också vad ni tycker om ingredienserna som helhet, inte minst – palm, vilket jag tolkar som palmolja?

 • Konsument 02 april 2017, 10:18

  Vad tror ni om ”pastöriserad” äggvita och äggula?
  Varför pastöriserad – kommer äggen från tveksamma ställen – där det ”kan” förekomma smitta?
  I alla butiker i Sverige kan man äta äggen rakt av, såväl okokta som kokta.