”Parabener!” Hjälp!”?”

av Louise Konsumentkoll den 29 februari 2012

Läkemedelsverket har kollat 74 hudprodukter och i var tionde hittade man konserveringsmedel som inte var deklarerade i innehållsförteckningen. Risk för allergi varnar Läkemedelsverket.

– Konserveringsmedel, hjälp! Parabener som gömmer sig i produkterna – hjälp! Så tänker nog många eftersom det knappt går att köpa en hudkräm i dag som inte signalerar ”parabenfri”. Åtminstone är marknaden på väg åt det hållet.

Parabener är konserveringsmedel. De är väldigt pålitliga när det gäller allergier, det vill säga de ger mycket sällan allergi. Det är därför Astma-och allergiförbundet rekommenderar dem i hudkrämer och kosmetika.  – Men de är ju farliga, är hormonstörande och ger cancer – eller hur? frågar många.

Anmäl dig till vårt seminarium ”Hudnära- ett möte om förhoppningar, trender och vetenskap” måndagen den 26 mars kl 14 – 18. Där reder vi ut den och många andra frågor.

Välkommen!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Humlan februari 29, 2012 kl. 20:40

Man får se upp, parabenfri kan innebära att man ersatt med ett annat syntetiskt och lika dåligt konserveringsmedel.
Det värsta tycker jag att dom innehåller fossil mineralolja också, bakom namn som paraffinum liquidum, petrolatum, paraffin m.m. Inte för att det gör dom bättre utan billigare, fast säkert ett bra literpris för oljeproducenterna. Vilka mängder det ska gå åt i hela västvärldens hygienprodukter som sen åker ut i naturen och runt i näringskedjan. Även en mängd andra kemikalier brukar ingå.
Detta helt i onödan, för det finns hygienprodukter med enbart naturliga ingredienser, lättast att hitta på hälsokostaffärer. Fler konsumenter borde bli medvetna om detta.
Det finns visst en bok om detta som heter ”Badskumt” av Katarina Johansson.

Svara

Affi mars 1, 2012 kl. 12:22

Hela friden, det är tur man inte håller på med en massa smet i ansiktet eller på kroppen, skulle det behövas finns det naturliga medel att använda precis som Humlan skriver.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: