≡ Menu

Parabener och hormonstörande ämnen i november

De senaste dagarna har SvD skrivit om parabener i kosmetika. Parabener används som konserveringsmedel i bland annat hudkrämer och har tillsammans med en del andra ämnen i konsumentprodukter misstänkt hormonstörande effekt.

12 november kl 18.00 på ABF-huset, Sveavägen har vi på Konsumentföreningen Stockholm bjudit in Professor Åke Bergman, expert på hormonstörande ämnen i Sverige och internationellt, för att ge oss senaste nytt inom området. I dag finns ingen vetenskaplig samsyn om hur farliga ämnena är i de doser som migrerar från produkterna

Åke Bergman med forskarkollegor över hela världen har fått i uppdrag av bland andra WHO att göra en kunskapssammanställning. Den blir klar i höst.

Kan hända jag har fel, men om jag inte missminner mig så uttalade EUs vetenskapliga kommitté inte ”stor osäkerhet”, som det står i dagens SvD, om riskerna med probyl-och etylparabener som finns i viss kosmetika i den rapport som kom i våras . Har för mig att de sa att de inte kunde uttala sig om riskerna för barn under sex månader, för övriga åldersgrupper tyckte de att det var grönt att använda dem i de halter de förekommer. Men kan hända jag minns fel. Någon? Om EUs expertkommitté har rätt eller fel diskuteras, men ändå.

Det är utmärkt hormonstörande ämnen diskuteras och forskas på vitt och brett inom EU och annorstädes. Två stora vetenskapliga konferenser har bland annat hållts under våren i Sverige och Bryssel och olika studier genomförs över hela världen. Förhoppningsvis kommer kunskapsläget att klarna framöver. Och som sagt, på kvällen den 12 november kan vi lära mer. Mer information kommer.