≡ Menu

Plåtburkar vs Pappersförpackningar, forts

Antal lastbilar plåtkonserv eller tetror

Källa Annika Olsson, Lunds Tekniska Högskola. Foto Erik Andersson

Kommer ni ihåg den här bilden? Nu har jag grävt i, med hjälp av duktigt folk på Coop, varför inte alla förtag går över till att packa konserver i papperförpackningar, sk ”tetror”. De är ju så mycket mer transporteffektiva. Förklaringen visade sig  ganska självklar:

1. Leverantören  har redan en bra linje för plåt, och det kostar massor att nyinvestera i maskiner för pappersförpackningar.

2. Företag som exporterar till andra länder investerar ogärna i maskiner för pappersförpackningar. Det finns knappast någon efterfrågan utanför Skandinavien.

3. Generellt har mat i plåt lite längre hållbarhet än i pappersförpackningar ( fast hållbarheten är ju redan superlång, min anmärkning.)

Men att det skulle vara någon skillnad på smak och färg var det ingen som tyckte. Det var nog andra orsaker i så fall.

Summa summarum: Vi får nog dras med plåtburkarna ett tag till, men i takt med att efterfrågan ökar även i andra länder så kanske leverantörer går över till tetror.  Det beror säkert också på konsumenters efterfrågan.

Visst föredrar vi väl papperförpackningar? Eller?

Comments on this entry are closed.

  • MrArboc 13 september 2011, 10:26

    Helt ärligt måste jag säga att jag nog föredrar plåtburkar. Varför? Det känns säkrare. Gammal vana antar jag, skulle exempelvis Bullens pilsnerkorv finnas i både plåt och pappersförpackning skulle det mycket till innan jag tog pappersförpackningen.

    Visst är jag hemsk? 😉

    • Louise Konsumentkoll 13 september 2011, 10:31

      Mr Arboc: Nej, inte är du hemsk! Jag vill inte heller ha Bullens i papperstetra. Allt passar ju inte i papper, men bra mycket!