Plåtförpackningar vs pappersförpackningar

av Louise Konsumentkoll den 08 augusti 2011

ekologiska bönor

källa: Annika Olsson, Lunds Tekniska Högskola och foto: Erik Olsson

Jag funderar över varför livsmedelsindustrin inte helt och hållet går över från konservburkar av plåt till att ha konserverad mat i pappersförpackningar. Kolla hur många fler lastbilar som behövs för att transportera bönor i runda burkar i stället för i fyrkantiga pappersförpackningar! Det måste finnas en förklaring. Ska luska reda på den. Jag återkommer!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Inga relaterade inlägg

{ 8 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }

Susanne 08 augusti 2011 kl 9:12

Kommenterar aldrig här (förrän nu) men älskar allt du gör och skriver om. Heja dig!!

Svara

Louise Konsumentkoll 10 augusti 2011 kl 17:00

Tack Susanne! Vad glad jag blir!

Svara

Affi 08 augusti 2011 kl 9:32

Tittar man sedan i den andra änden, dvs när vi slänger förpackningen är det nog ännu värre, en pappersförpackning plattar du hyfsat lätt men en konservburk slänger i alla fall jag som den är.

Svara

Louise Konsumentkoll 09 augusti 2011 kl 8:44

Affi: Javisst, du har helt rätt. Jag har semester nu, men när jag kommer tillbaka till kontoret ska det bli spännande att efterforska svaret. Säkert har det med pengar att göra.

Svara

Cathy 10 augusti 2011 kl 10:29

Konservburken körs in i tryckkokare för sterilisering efter påfyllning. Jag har svårt att tänka mig att kartongen tål lika omild behandling, utan man måste hålla råvaran steril hela vägen från kokningen, något som borde bli dyrare.
En annan förklaring kan vara att det är dyrt och komplicerat att byta ut en hel produktionslinje mot ett helt annat system, dessutom ett som inte har 200 års erfarenhet i ryggen.

Svara

Fredrik 10 augusti 2011 kl 14:26

Cathy är delvis saken på spåret. Bönor och tomater i konservburk behåller framförallt färgen bättre. Även smaken påverkas negativt i tetra jmf med i burk, pga konserveringen. Jämför gärna färgen på tex en burk kidneybönor med en tetra. De i tetran kommer att ha mindre röd och glansig färg kvar och har fått en brunare och mattare färg. Men visst borde vi kunna offra detta i-lands problem för att rädda klimatet.

Svara

Louise Konsumentkoll 10 augusti 2011 kl 17:06

Fredrik och Cathy: Tack för kunniga kommentarer! När jag tänker efter så stämmer det, bönorna ser inte lika fräscha ut i pappersförpackningen. När det gäller krossade tomater, som ofta finns i pappersförpackning, så kanske inte färgen blir så påtagligt mycket sämre…det är inget som jag har uppmärksammat i alla fall. Så där kanske det spelar mindre roll.
Men vad tror ni? Kommer vi om tjugo år bara se konserver i tetra- eller kommer den gamla plåtburken att bestå?

Svara

Gunilla Arneström 14 augusti 2011 kl 19:06

Plåtburken ,kan inte fortsätta att bestå!.Att färgen blir lite annorlunda,har jag aldrig tänkt på. I och för sig köper jag nästan aldrig på burk. På kunskapskanalen i våras berättade en forskare om transportforskning och visade liknande bilder som du. Det borde vara själv,klart att sluta med runda burkar ,där det finns alternativ. Jag väntar på din undersökning ,hur företagen motiverar.Varför säger företagen nej till minskande transportkostnader.Kan det vara så att de inte räknat?

Svara

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: