≡ Menu

Proteinet anfaller

ÄrtorProteinet anfaller oss från alla håll och kanter. Inte nog med att mjölk med högre proteinhalt börjar fylla våra hyllor, nu väntas ärtproteinet bli riktigt hett, för att inte tala om rapsprotein och linprotein. Ingrediensindustrin vädrar morgonluft som aldrig förr. Och inget fel i det.

Företagen letar efter ersättning för rött kött och  sojaprotein som har hamnat i vanrykte. Vad kan då vara bättre än just baljväxter?   Ärtodling är  hyfsat hållbar livsmedelsproduktion och behöver inget eller bara ett litet tillskott av kvävegödningsmedel.

– Det är ett billigt protein jämfört med kött och soja och  konsumenterna efterfrågar hälsosamma, prisvärda produkter som är är producerade på ett hållbart sätt och som smakar gott säger Bruno Gehin vid företaget Roquette till nyhetsbrevet  Food Navigator.

Ärtprotein kan användas som ingrediens i alla möjliga olika livsmedel, inte minst i olika hälso – och sportdrycker.

Egentligen skiljer sig inte argumenten för den väntade ärtboomen från den bönboom som en av de fyra finalisterna till Änglamarkspriset 2013 önskar sig.

Du har väl inte glömt att rösta?

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 24 augusti 2013, 12:58

    Gott, färska ärtor gillar jag, men kokta, frysta o konserverade är ingen jättehit i min mun. Men det ä r väl som du brukar säga därför vi ska äta efter årstiden…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: