≡ Menu

Proteinhype

proteinProtein,protein,protein. Trenden är jättestark och företagen, inte minst mejerier i Sverige och globalt spottar ut nya produkter på marknaden. Whey protein, dvs vassleprotein är det nya heta. Vassle har länge varit populärt bland bodybuilders men nu ska Arla Foods övertyga oss vanliga om att det är just deras avancerade vasselprotein vi behöver. Sägs öka muskelstyrkan och samtidigt öka mättnaden. Stark och smal alltså. Hej och hå.

Och inte bara det. Allt fler människor blir allt äldre och företagen vädrar en ny målgrupp. Nu vill man kränga extra protein även till äldre. Jättemejeriet Friesland/Campina har frågat över 1000 personer i sex länder i åldern 50 – 80 år om vad de skulle vilja äta mer av och protein kommer på tredje plats. Sju av tio respondenter att protein är viktigt för att hålla sig fysiskt i trim och för att behålla muskelmassan och nästan 6 av tio anser att protein är bra för att  hålla sig rörlig.

Jag är sannerligen ingen proteinexpert men vad jag har lärt mig under alla år är att vi äter fullständigt tillräckligt med protein i Sverige för att hålla oss i form, om vi äter bra och balanserat.

Förr var vassle en billig biprodukt i mejerierna som med fördel gavs som foder till grisar. Nu gör man allt för att hitta nya och mer lönsamma marknader och vad kan väl då vara bättre än äldre människor som vill hålla sig friska länge.

 

Comments on this entry are closed.

  • Gunnela 19 maj 2014, 8:03

    Lagom är altid bäst. Som gammal fodertillverkare är det viktigt att ha tillräckligt med protein i fodret/maten, men inte för mycket. För mycket protein kan ge problem i tarmen och innebär också högre kväveinnehåll i gödseln d v s i bajs och kiss. Högt kväveinnehåll är ett miljöproblem. Därför jobbar man mycket med att sänka proteininnhållet i grisarnas foder för att minska kväveläckaget till havet. Jag kan för lite om hur man fångar upp kväve i våra reningsverk, men enskilda avlopp är ett problem och ju mer protein i maten ju större problem. Det är bättre att gödsla med sitt kiss. Finns alltså flera skäl till att inte överdosera protein i maten. Däremot tror jag det är viktigt att inte heller hamna för lågt till människor som har lågt näringsintag ex äldre.

  • Katarina 19 maj 2014, 8:38

    Har också retat mig på denna proteinhysteri. Och när det gäller mejeriprodukter så är ju mjölk i sig en utmärkt näringskälla,

  • Affi 22 maj 2014, 8:42

    Har precis för mig att vi bedrev samma studier i proteintillförsel på SLU, du minns rätt!