”Råd för en giftfri vardag”

av Louise Konsumentkoll den 18 februari 2014

 

 

Ethel Forsberg vid Akademibokhandeln med boken i skyltfönstretI går hade vi i samarbete med Coop en temakväll på ABF-huset i Stockholm. ”Råd för en giftfri vardag” var ämnet för kvällen och många, många av våra medlemmar och andra slöt upp.

Bra talare, livlig diskussion. Bland andra så presenterade Ethel Forsberg, tidigare miljöchef på KF, generaldirektör för Kemikalieinspektionen och numera chef för samhällsbyggnad på Gotland, utdrag ur sin bok ”Makt, plast, gift och våra barn” som släpptes samma dag.

Kemikalier är ett knepigt ämne. Det mesta består av kemikalier. Vi själva till exempel och det mesta i naturen. Kemikalier tillverkas även i fabriker och sätts ihop till produkter som ofta underlättar vår vardag.

Miljö- och hälsorisker kopplade till vissa kemikalier har diskuterats länge. Olika kemikalier förbjuds fortlöpande och för andra höjs ett kraftigt varningens finger från både myndigheter och forskare i Sverige, EU och globalt.

Ny kunskap har kommit fram om så kallade hormonstörande ämnen som högst troligen kan påverka barns framtida utveckling, t ex förmåga att få barn, deras könsorgan, anlag för fetma, diabetes och hjärnans utveckling. Ämnen som kan avges i pyttedoser från helt vanliga produkter som TV apparater, vissa textilier och plaster. Det handlar om doser på nano- eller pikogramsnivå, så små att det är ofattbart. En miljarddels gram eller mindre.

Problemet är att ingen riktigt än vet vilken dos som innebär hälsorisk. Hur navigera i en osäker värld? Ingen enkel fråga.

Så här blev våra råd till den som är speciellt orolig.

Vi filmade gårdagskvällen och klippet läggs ut på Konsumentföreningens sajt i slutet av veckan för dig som inte hade möjlighet att vara med och vill veta mer.

Tack återigen Frida Ramström från Kemi, Ethel Forsberg, Christina Snöbohm Rudin kemikaliexpert på Coop, Louise König Coops hållbarhetschef samt Linda Rosendahl Nordin, toxboxnu.se för utmärkta föredragningar!

PS 24/2: Så här skriver Henrik Ennart i SvD om vår undersökning om medlemmarnas attityder till kemikalier som publiceras i dag. Här hittar du också filmen från seminariet.

PS 27/2 Här är en artikel i ämnet från dagens Miljöaktuellt.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: