≡ Menu

”Råd för en giftfri vardag”

 

 

Ethel Forsberg vid Akademibokhandeln med boken i skyltfönstretI går hade vi i samarbete med Coop en temakväll på ABF-huset i Stockholm. ”Råd för en giftfri vardag” var ämnet för kvällen och många, många av våra medlemmar och andra slöt upp.

Bra talare, livlig diskussion. Bland andra så presenterade Ethel Forsberg, tidigare miljöchef på KF, generaldirektör för Kemikalieinspektionen och numera chef för samhällsbyggnad på Gotland, utdrag ur sin bok ”Makt, plast, gift och våra barn” som släpptes samma dag.

Kemikalier är ett knepigt ämne. Det mesta består av kemikalier. Vi själva till exempel och det mesta i naturen. Kemikalier tillverkas även i fabriker och sätts ihop till produkter som ofta underlättar vår vardag.

Miljö- och hälsorisker kopplade till vissa kemikalier har diskuterats länge. Olika kemikalier förbjuds fortlöpande och för andra höjs ett kraftigt varningens finger från både myndigheter och forskare i Sverige, EU och globalt.

Ny kunskap har kommit fram om så kallade hormonstörande ämnen som högst troligen kan påverka barns framtida utveckling, t ex förmåga att få barn, deras könsorgan, anlag för fetma, diabetes och hjärnans utveckling. Ämnen som kan avges i pyttedoser från helt vanliga produkter som TV apparater, vissa textilier och plaster. Det handlar om doser på nano- eller pikogramsnivå, så små att det är ofattbart. En miljarddels gram eller mindre.

Problemet är att ingen riktigt än vet vilken dos som innebär hälsorisk. Hur navigera i en osäker värld? Ingen enkel fråga.

Så här blev våra råd till den som är speciellt orolig.

Vi filmade gårdagskvällen och klippet läggs ut på Konsumentföreningens sajt i slutet av veckan för dig som inte hade möjlighet att vara med och vill veta mer.

Tack återigen Frida Ramström från Kemi, Ethel Forsberg, Christina Snöbohm Rudin kemikaliexpert på Coop, Louise König Coops hållbarhetschef samt Linda Rosendahl Nordin, toxboxnu.se för utmärkta föredragningar!

PS 24/2: Så här skriver Henrik Ennart i SvD om vår undersökning om medlemmarnas attityder till kemikalier som publiceras i dag. Här hittar du också filmen från seminariet.

PS 27/2 Här är en artikel i ämnet från dagens Miljöaktuellt.

Comments on this entry are closed.

 • Allmogesson 22 februari 2014, 22:26

  Vill bara tillägga det att när Ethel Forsberg var miljöchef på KF så var hon en mycket ivrig förespråkare för irländskt kött. Hur den produktionen gick och går till vet vi idag och slutuppfödningen där skulle vara totalt förbjuden i Sverige.
  När hon sedan blev generaldirektör för kemikalieinspektionen så inte harmoniserades svenskt jordbruk med irländskt jordbruk.
  Det gäller att vända kappan efter vinden när man talar och hur många bönder som slagits ut av den dubbelmoralen kan man bara spekulera ikring.

 • Gabriella 04 mars 2014, 22:15

  Vad spännande det låter med den där Tema-kvällen! Man får väl hålla ögonen öppna för liknande arrangemang!

  Jag har själv börjat ändra min livsstil för att leva så giftfritt som möjligt, skriver om det i min blogg (du får gärna läsa 🙂 http://mittnyarslofte.wordpress.com/ ). Som du säger är det ju knepigt med den här frågan, att göra rätt val är inte alltid så lätt svaren finns oftast inte svart på vitt. Det är också cocktail-effekten som kan vara riktigt läskig och ställa till stor skada för människor och miljö. Helt enkelt dags att göra något åt det.

  Kram!

  Kram

 • Allmogesson 13 mars 2014, 20:50

  Ikväll såg vi i rapport om svensk dubbelmoral när det gäller fläskimport från Danmark, KF inblandat i smeten som vanligt. Ingen skillnad mot förr när det gäller nötköttsimporten från Irland

 • Allmogesson 26 mars 2014, 8:53

  Konstigt vad tyst det är från KF, COOP och andra inblandade i denna fråga. Låt mig säga att några kampanjer, som nu aktiveras, på grund utav något möte med alla inblandade är ingen lösning på en mycket komplex situation som många har varit med och byggt upp. Det fodras mycket mer av verklighetsförankring.

 • Allmogesson 11 april 2014, 21:07

  ICA har sökt samarbete med LRF, intressant till skillnad mot nötköttsimport från Irland med KF som välsignare.

  • Louise Konsumentkoll 12 april 2014, 11:25

   Allmogesson: Jag tycker du ska studera Coops reklamblad och jämföra dem med ICAs så ser du vilken av kedjorna som lyfter fram det svenska köttet mest. Det är Coop. Åtminstone den senaste månaden då jag har granskat utskicken ordentligt. Stor skillnad!

 • Louise Konsumentkoll 12 april 2014, 11:27

  Allmogesson: Här är ett blogginlägg i ärendet förresten…
  http://louisekonsumentkoll.se/griskris-ii/