≡ Menu

Radions Meny svär i kyrkan

Lyssnade i dag, som så många andra lördagar på radioprogrammet Meny. I dag lagade Tomas Tengby med gäst japanskt. Tror faktiskt jag ska försöka mig på de japanska rätterna någon gång. Lät jättegott och ganska enkelt.

Varje gång har man  i Meny en panel med två kvinnor som får uttala sig om olika  ”genvägar” i köket. Det kan vara allt från färdiglagad lasagne eller plättar till rotfrukter från Coop, som i dag. 350 gram färdigskalade och färdighackade kålrot, morötter och rödlök för 70 kronor kilot. Jag har inte träffat på dem själv, men enligt panelen var de okej, fast förstås väldigt dyra i jämförelse.

Själv skulle jag inte köpa just rotfrukterna, är för snål och så gillar jag att  hacka. Såvida jag inte hade superbråttom förstås.

Men jag gillar att programmet vågar gå mot strömmen och testa halv- och helfabrikat. I stället för att skälla på all mat som inte lagas från grunden som är den gängse trenden i många matprogram i dag.

Meny vågar svära i kyrkan och det ska de ha heder av. Massor av människor letar genvägar i köket. Då är det viktigt få guidning, och inte bara få höra snobbiga fnysningar.

Comments on this entry are closed.

  • Gustav Erikson 16 november 2010, 9:53

    Ett bra steg i rätt riktning kan man säga. Vi har ett par bönder här i området som odlar potatis. Den ena bonden skalar potatisen och vacumpackar den och säljer till kommunerna i området genom upphandling. Den andre tvättar, klyftar, fryser och packar potatisen som sedan går till butiken där kunden kan köpa färdig klyftpotatis som bara är att slänga i en långpanna och in i ugnen.

    På detta vis så kan man ju laga mat från grunden även om det inte är hela vägen från grunden och bonden får samtidigt ut ett högre värde när dom förädlar sina produkter.

    jag tror vi kommer att få se mycket mer av förädligt av råvaran i ett tidigare skede i framtiden.

  • Minna 17 november 2010, 14:37

    Jag menar att det finns plats för alla sorters mat. ”Äkta vara” när man har tid och lust, hel- och halvfabrikat när man inte har tid men råd. Jag ser mycket positivt på små som stora företag som ser konsumenternas behov och tillgodoser dessa. Leder förädlade varor till fler arbetstillfällen och varor som bara är marginellt dyrare är det ju glädjande i sig.