Räkor färgas med azofärgämne, forts

av Louise Konsumentkoll den 03 september 2009

Färska räkorJag är fortfarande förvånad över att vissa räkor färgas med azofärgämne och arg över att vi konsumenter undanhålls den informationen.

Om det nu är så att några räkfiskare, trots påbud från sin organisation, ändå väljer att färga sina räkor så måste vi få veta det. Och det är handlarnas skyldighet att informera oss om detta.  ”Räkor, Smögen, färgade med azofärgämnena E 110 och E 124” så ska det banne mig stå på en skylt i fiskdisken. Först då kan vi välja eller välja bort. En sådan skylt har jag aldrig sett, och jag köper mycket räkor.

För övrigt är det fullständigt onödigt att färga räkor. Att vi enligt några fiskhandlare ratar bleka räkor är deras eget fel. Om vi aldrig har lärt oss att räkor färgas för att få snygg färg så är det kanske därför vi inte vill köpa bleka räkor.

Förresten har jag just lärt mig att bleka räkor anses vara av sämre kvalitet än rödare, det har med ålder, könsmognad, ömsning av skal, föda och vilket djup räkorna är fångade på. Just nu och fram till i vinter är räkorna som bäst, rommen finns kvar i huvudet och har inte släppts ut, vilket gör att färgen på räkorna är rödare. Men det finns säkert många som gillar rommen också.

I dag har jag talat med Göteborgs miljöförvaltning som har ansvar för livsmedelskontrollen och även  Fiskahandlarföreningen och lärt mig ännu mer. Och ja, återigen får jag det bekräftat, vissa båtar färgar räkor, färre nu än för några år sedan, men det förekommer absolut. Räkorna finns ute i handeln. Det gillar varken fiskhandlarna eller Sveriges fiskares riksförbund.

Så mycket har jag förstått att är räkor processade på något sätt så ska vi konsumenter informeras om det. Och det sker inte i dag. Det är mycket illa.

Tillägg: Artikel i SvD 8 sep: Skadliga azofärger i räkorna.

{ 13 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

retreat september 3, 2009 kl. 16:03

Hur kan det inte vara krav på att redovisa tillsatser i räkor?

Svara

Louise Konsumentkoll september 3, 2009 kl. 21:40

Retreat:
Det är krav på att redovisa alla ingående ingredienser i ett livsmedel inklusive tillsatser. Det ska stå i ingrediensförteckningen. Men när det gäller försäljning i lösvikt över disk blir det ju mer komplicerat. Där säger reglerna att handlaren på fråga av oss kunder ska kunna redogöra för alla ingående ingredienser.
Tänkt till exempel manuell charkdisk. På de små skyltarna i disken står det ju aldrig vilka ingredienser som ingår i skinkan eller korven utan endast produktens nam och i bästa fall var den kommer ifrån.
Eftersom få, om ens några av oss vet att räkor färgas kommer ju inte frågan upp när vi handlar räkor.
Det borde vara självklart att vi ska slippa fråga och i stället ha lättillgänglig information om att azofärgämnen är tillsatta till räkorna, även om det inte just nu finns stöd för det i lagstiftningen som jag uppfattar det.
I övrigt är det över huvud taget ett oskick att färga räkor. Kan inte begripa att några fiskare håller på med det. Det föstör ju ryktet för en hel bransch.

Svara

Gutaf Andersson september 3, 2009 kl. 17:47

Det här var intressant! Jag älskar ochså räkor, och hade inte tänkt tanken att de skulle kunna vara färgade. Intressant är även att färgen på ”naturliga” räkor är ett slags kvalitetsmått, det är ju något trott.Nu har alltså ”räkmålarna” tagit ifrån mej möjligheten att med ögat välja bra räkor! Är det månne samma sak med kräftor?
Havskräftor är ju ena bleka rackare, är dessa dåliga?

Bra jobbat, tycker Gustaf!

Svara

Minna september 5, 2009 kl. 10:44

Det är märkligt att man måste undersöka alla livsmedel på egen hand för att vara säker på innehållet. Tycker att det är jobbigt nog att gå och läsa på alla finstilta innehållsförteckningar när jag handlar. Ska jag nu behöva ringa till branschföreningarna för att vara riktigt säker på vad jag får?? Världen är galen. Bort med alla onödigt tillsatser! NU! Bra jobbat Louise. Keep up the good spirit!

Svara

Louise Konsumentkoll september 5, 2009 kl. 22:15

Minna, Tack för alla goda synpunkter på olika inlägg. Att allatillsatser ska bort håller jag väl inte riktigt med dig om, men alla onödiga tillsater ska bort, det tycker jag också förstås. Så länge många av oss gillar genvägar i köket och köper halvfabrikat och färdigrätter blir det en del tillsatser för att hålla kvalitet, konsistens och färg på samma nivå, men i dag är nog alla i industrin överens om att man slentrianmässigt har tillfört många tillsatser. Debatten som har förts nu i några år har varit väldigt välgörande och industrin och livsmedelskedjorna har tvingats att se över sina recept. Det är hög tid.

Svara

Minna september 6, 2009 kl. 16:15

Visst är de de onödiga tillsatserna som jag vill ha bort. Är medveten om att vissa tillsatser är ”nödvändiga” och inte särskilt skadliga men jag skulle gärna se att industrin börjar tänka på att konsumenter inte bara vill ha mat som klarar sig lång tid utan att bli dålig, med perfekt färg osv, utan att många längtar efter mat som är så lite processad som möjligt. Kanske är det framtiden att göra både och eftersom det fortfarande finns många som inte bryr sig så mycket om tillsatser utan premierar enkelhet och tidsbesparing spisen?

Svara

Minna september 6, 2009 kl. 16:16

Tidsbesparing vid spisen, skulle det vara…

Svara

http://lottabrinck.wordpress.com/ september 7, 2009 kl. 11:05

Suck. Varför känns det som om så fort matleverantörena har möjlighet att lura en (utan att bli upptäckta i brådrasket)så tar de chansen?
Och apropå skaldjur och bra färdigmat. Varför har Coop Konsum tagit bort Abbas burkade musslor, de med lite större exemplar? De kan väl inte du svara på Louise men skicka gärna frågan vidare.
Musslor är ju bland det allra bästa – närings-, miljö- och klimatmässigt man kan njuta. Dessutom är det läckert-

Svara

Louise Konsumentkoll september 7, 2009 kl. 11:14

Hej Lotta,
Jag skickar vidare frågan om musslorna till Coop, jag tycker också att Abbas är absolut godast, fast ganska dyra.

Svara

Louise Konsumentkoll september 7, 2009 kl. 11:19

Hej igen Lotta, det här gick fort. Det är nog din butik som inte beställer in Abbas musslor. För den finns i alla beställningsregister och är ”aktiv” som det heter. Säg till butiken att ta in.

Svara

Birgitta september 19, 2009 kl. 11:21

Jag skulle köpa COOPs djupfrysta blåbär med hallon eller alternativ enbart blåbär. Hittade dock inga uppgifter varifrån bären kommer. Hittade endast uppgift om var det var tillverkat för COOP Trading räkning. Tittade vida på hjortron- och lingonförpakcningar och där stod klart och tydligt att ursprungslandet var Sverige. Botaniserade vidare bland bären i frysboxen och hittade blåbär i plastförpackning och där stod att ursprungslandet var Polen.
Vill gärna har svar på varför det inte finns uppgift om urspungsland i karonger (eller missade jag det för texten var mycket liten ).

Svara

richard dehnisch september 26, 2009 kl. 10:50

Jag har försökt ta reda på vad de mesta bra fetterna i räkan sitter. Det är inte lätt. Livsmedelsverket kunde INTE svara på den frågan. Inte heller Svensk fisk.I livsmedelsverkets tabell står det i ätlig del, men vad räknar de till det? bruna smöret i huvudet? hur många äter det? Inte alla tror jag. Missar de då de bästa fetterna? Samma fråga kan gälla även andra arter.
En del av oss äter även ”kråset” och även en del skal och vad innebär det tex för kalsium
upptaget och glukosaminet.
Richard.dehnisch.832@student.ki.se

Svara

Johanna februari 6, 2013 kl. 11:07

Hej,

Jobbar med skaldjur och vill lyfta frågan kring dolda tillsatser i vår bransch. Hittade hit och jag vill gärna ta del av din erfarenhet kring detta. Har du tid/möjlighet får du gärna höra av dig till mig.
Må väl.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: