≡ Menu

Rapport från jättestor afrikansk grönsaksfarm

Under vilka förhållanden odlas de bönor och sockerärtor som flygs hit från Kenya för att hamna i butikshyllorna? Det har jag frågat mig under så många år. Så äntligen kom tillfället. I två dagar har jag besökt företaget Vegpro vid Naivashasjön, cirka 1 1/2 timma med bil från Nairobi. Ett superintressant besök.

Rosodling i växthusen

Rosodling i växthusen

Vegpro odlar mängder av rosor, jordgubbar och hallon under textiltak, som skydd mot solen. De odlar också mängder av bönor, ärtor, zucchini, kål i olika former och färger, minimajs, ja det mesta man kan tänka sig på de sju farmer de äger runt om i Kenya. Grönsakerna transporteras, beskärs och packas i en stor och fin anläggning i närheten av Nairobis flygplats. 85 procent av deras produkter flygs till Storbritannien, till livsmedelskedjorna Sainsbury, Tesco och Marks & Spencer och en liten andel bönor och ärtor hamnar hos Coop. Vissa av rosorna och grönsakerna är Fair Trade märkta, andra inte. 75 procent av arbetarna är kvinnor. De betalar dyrt till dagmammor i byarna. Fair Trade premien används bland annat till att bygga daghem.

Det finns hur mycket som helst att berätta från besöket. Här är en liten del:

Supergod broccolisort med lång stam som smakar sparris. Säljer som bara den i UK.

Supergod broccolisort med lång stam som smakar sparris. Säljer som bara den i UK. Vill haa!

Arbetarna tjänar runt 50 kronor om dagen i grundlön + extra om de går över sitt beting vilket inte verkar så svårt. Fria transporter till och från arbetet, fri lunch och hälsovård ingår för arbetarna på farmerna och i packeriet. Vegpro arbetar sedan några år intensivt med miljö- och sociala frågor. Bland annat går de flesta arbetare igenom en utbildning, coachning kanske vi skulle kalla det, för att förbättra och ta kontroll över sina liv, sätta mål och planera. Det leder till att många familjer startar egna små företag på sin fritid, bagerier, skrädderier och inte minst utvecklar sina egna små täppor, om de har några. Som utbildning och inspiration för arbetarna har Vegpro sjösatt ett helt enastående litet visningsjordbruk, sponsrat av Sainsbury som ett led i den engelska livsmedelskedjans sociala ansvar.

Från visningsjordbruket. Nätsäck med jord och olika grönsaker, droppbevattnas. Plåt undertill som fångar upp spillvattnet är ännu inte på plats.

Ett exempel från visningsjordbruket. Nätsäck med jord och olika grönsaker som droppbevattnas. Plåt undertill som fångar upp spillvattnet för recirkulering är ännu inte på plats.

Hur mycket vatten som får tas från Naivashasjön regleras numera, tack och lov. Vattnet recirkuleras i växthusen tillsammans med de näringsämnen som lakas ur växthusbäddarna. Hur mycket vatten respektive gröda på fälten behöver för tillfället övervakas noggrant. Inte en droppe får spillas i onödan genom de enorma spridare som bevattnar fälten. Grönsaksavfallet komposteras och används som gödsel och jordförbättring till åkerjorden. Den består i huvudsak av vulkanisk aska- verkligen inte optimalt- och behöver massor av organiskt material.

I dagarna tas en stor biogasanläggning för avfallet på farmen och från packeriet i bruk. Den kommer att försörja hela företaget med energi, jorden med rötrester och dessutom säljs ett stort överskott av energi på nätet.

Är jag positivt överraskad. Ja faktiskt. Det går inte att ta miste på ledningens engagemang för att fortsätta att utveckla företaget mot ökad hållbarhet. Det finns mycket kvar att göra, men det görs också redan mycket. De engelska livsmedelskedjorna trycker på.

Som sagt, det finns massor att berätta från de stora och små jordbruken vi besökte under tio dagar i Kenya. Otroligt lärorika dagar.

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Anna Richert 17 februari 2015, 17:58

  Hej Louise! Hade farmen du besökte några internationellt gångbara certifieringar? //Anna R

 • Anna Richert 17 februari 2015, 17:59

  Utöver Fair Trade alltså!

  • Louise Konsumentkoll 18 februari 2015, 6:19

   Anna: De hade mängder av officiella certifieringar, dock ej ekologisk,samt de brittiska livsmedelskedjornas egna. Jag tog en bild på en tavla där de hade gjort en matris av alla de olika programmen men tyvärr blev det så dålig skärpa att det går inte att se vad de olika programmen heter och hur de funkar ihop.
   Jag ska fråga efter en bild och be dem skicka.