≡ Menu

Råskäll på buljongtärningar- igen!

Är man road och har all tid i världen, kan man precis som Mats-Eric Nilsson i Svenska Dagbladet i dag experimentera med olika kryddor som kanel, chili, vitvinsvinäger och annat för att få till en god soppa. Eller så kan man tillsätta en äkta buljong, egenhändigt kokt på köttben eller fiskrens , kycklingskrov, grönsaker etc.  Brukar själv koka räkskal på spisen med lite vatten efter en räkfrossa och frysa in. 

Visst! Men nu är inte alla så himla roade av att laga mat. Kan man då inte få använda en buljongtärning utan att behöva känna sig som en sämre människa? Har slagit ett slag för Knorrs ekologiska buljongtärning och gör det igen. Den tycker i alla fall jag är god. Javisst, den innehåller jästextrakt som är finsmakarnas nya hatobjekt  efter natriumglutamatet, men i övrigt så är den inte ”E-nummerstinn” som Mats- Eric skriver. Det har hänt mycket på den fronten sedan hans bok ”Äkta vara” kom ut. Heja!

Nåväl, se här ingrediensförteckningen för buljongtärningen: Salt, vegetabiliskt fett, jästextrakt, maltodextrin, stärkelse, kycklingkött ( 4,0 %), kycklingfett, arom, lökpulver, kryddor, persilja, kryddextrakt. Maltodextrin och stärkelse antar jag man har i för att tärningen ska hålla ihop. (För att kunna läsa ingrediensförteckningen  fick jag dock ställa mig under den kraftigaste lampan i hela huset, men texten var så gott som oläsbar ändå. Skäms Knorr! )

I kokböckernas recept kan man ju ange ”ta en buljongtärning eller tillsätt ytterligare kryddor si och så..”för att inte slentrianmässigt  föreslå buljongtärningar. Men sluta hacka på buljongtärningar och dra alla över en kam, de är en bra genväg i köket. Tycker jag!

Comments on this entry are closed.

  • Drabant 07 oktober 2011, 15:40

    Tycker att den ingrediensförteckningen visar att det finns mycket kvar att göra. Det är ju inte E-numrena i sig som är det onda, utan tillsatserna.

    Jag är inte säker på att maltodextrin är tillsatt för att den ska hålla ihop. Köpte nämligen en grönsaksbuljon i pulverform full av detta. Den känns som en onödig ingrediens som jag nog egentligen gärna skulle stå över.

    ”Vegetabiliskt fett” används ofta(st?) för att dölja diverse fulfetter, som t.ex. härdade fetter(som ju faktiskt inte alls är vegetabiliska längre, men tydligen får man göra så.) I möjligaste mån försöker jag därför undvika allt som har ”vegetabiliskt fett” i innehållsförteckningen.

    ”Arom” borde man inte behöva säga något om, att man känner att man behöver fuska med smaken talar för sig självt.

  • Louise Konsumentkoll 08 oktober 2011, 7:57

    Drabant: Tack för informationen. Ska vid tillfälle kolla varför maltodextrin tillsätts och också vad det vegetabiliska fettet består av. Men det kommer att dröja lite.

  • Carl 08 oktober 2011, 18:01

    Det finns alternativ till buljongtärningar för oss fuskare. Fonder på flaska är faktiskt ett bra alternativ. Men det är skillnad på de olika märkena. En del har en markant smak av glutamat (umami), den får inte dominera. Dessutom är de småflaskor som säljs i de vanliga mataffärerna otäckt dyra. Själv brukar jag köpa olika fonder på literflaskor, betydligt billigare och eftersom jag ofta använder fond blir de inte så gamla.

  • Joakim 08 oktober 2011, 19:32

    Det går inte länger att se Herr Nilsson som en seriös mattyckare. Detta sedan han på bästa sändningstid i teveprogrammet Landet Brunsås jämförde livsmedelsindustrin lightprodukter med tobaksindustrins lightprodukter.

    • Louise Konsumentkoll 09 oktober 2011, 9:13

      Jag tycker att Mats-Eric Nilsson i högsta grad är en seriös matdebattör, även om jag inte håller med honom om allt. TV programmet har jag inte sett.

  • Anette 02 september 2013, 16:10

    Ja, tänk om kokboksförfattare och andra matskribenter kunde ange att det finns alternativ till de eviga buljongtärningarna och flaskfonderna. Men hur ofta händer det??
    Vill också bara nämna att man kan få god smak på soppa även utan långkokta hemgjorda fonder! T ex genom att hastigt fräsa upp lite lök, rotfrukter, skinka eller liknande och sedan slå på vätskan. Och alla soppor på färska primörer vinner på att man skippar köpebuljongen, som mest bara får dem att smaka storkök.

    • Louise Konsumentkoll 02 september 2013, 16:23

      Anette: Fast jag tycker inte att Knorrs ekologiska smakar storkök! Tycker den är god, och enkel att använda. Räkbuljong brukar jag göra själv av räkskal när man ätit sig ett skrovmål, bara att frysa in när man kokat dem med lite vatten.

  • Anette 02 september 2013, 18:00

    Får nog ta och prova den ekologiska i risotto någon dag (en av få rätter som jag tycker blir bättre med köpebuljong, och det var väldigt länge sedan jag lagade det sist). Sen tycker jag ändå det är trist att svenska matförfattare nästan aldrig föreslår andra sätt att smaksätta framför allt soppor. Särskilt med tanke på alla ovana/osäkra matlagare som följer recepten till punkt och pricka och lär sig att det ”ska” vara så.

  • Tina 12 december 2013, 8:59

    Hej igen Louise, här kommer en fråga till.
    Om man ska koka soppa på en buljongtärning på 10 gram, stämmer det då att det innehåller 6 gram salt?
    Det är ju hela dagsbehovet av salt till en halv liter soppa tex.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: