≡ Menu

Rejäla skinkor önskas

Skinka 15:44 euro per kiloI Sverige är smörgåsskinkan tunn och sammanfogad av småbitar med skivorna klistrade intill varandra.  Ska jag ha något annat så får jag leta upp en butik med manuell charkdisk, och det vill jag inte. Jag vill hitta rejäla bitar gjorda av hela skinkan i den vanliga kyldisken, inte ihoppusslade och sammankletad skivor.

I Frankrike köper man rejäl skinka för samma pris som den svenska, ofta lägre. Bönderna får inte mindre betalt för grisarna där än här och slakteriarbetare och butiksanställda har ungefär samma lön som svenska. Fast Frankrike har större marknad förstås med sina 62 miljoner innvånare. Och tätare bor de också med 111 pers per km2 mot vårt glesbefolkade land med 22 per km2.  Det påverkar priset, men ändå…

Vad hindrar charkindustrin här från att erbjuda oss vettig skinka till ett vettigt pris i den vanliga kyldisken?

Är det vi som är flata och accepterar vad som helst? Eller vill vi kanske helt enkelt vill ha vår smörgåskinka som den är? Det kanske är jag som har apart smak. Matkultur skiljer ju sig från land till land.

 

Comments on this entry are closed.

 • AndersBörje! 29 juli 2009, 9:07

  Rätt ute igen! Den skinka vi hittar i Svenska kyldiskar är ofta pressad, vattning och ser oaptitlig ut. Konsumenten luras av priset och bryr sig inte om kvallite. Tyvärr är det nog så.

 • Birgitta Henriksson 29 juli 2009, 12:23

  Hej kära tremänning! Kul att se dig och kul att du har en sån här sida med matblogg. Lägger den i mina favoriter.

  Jag hade ingen aning att vår skinka var så otäck som du beskriver. Fr o m nu bojkottar jag den och går till den manuella charken när jag skall köpa skinka. Det är ju förjävligt. Vad mer fuskar man med som jag inte vet. Det undrar jag.
  Hälsa Ulf!
  Kram från Birgitta

  • Louise Konsumentkoll 01 augusti 2009, 17:05

   Hej kära syssling Birgitta,
   Vad kul att du dyker upp så här, det var ett tag sedan…
   Jag är inte så säker på att den svenska smörgsskinkan är direkt otäck. Den är säkert gjord av helt OK skinkbitar. När jag har talat med några från charkindustrin säger de att en av anledningarna att man sammanfogar skinkbitar är att man ska kunna forma skinkorna till runda ”korvar”. Då blir det lättare att skära dem i snygga tunna skivor att lägga i förpackningarna. De får kanske inte heller tillräckligt många kunder som opponerar sig och därför fortsätter man väl år efter år.
   Ulf hälsar tillbaka!
   Många hälsningar
   Lolo

 • Christopher Anderton 01 augusti 2009, 3:11

  Å andra sidan så får man verkligen leta efter skinkor som är just skinka i butikerna, och inte bara något som kallas för det.

  • Louise Konsumentkoll 01 augusti 2009, 17:08

   Hej Christopher,
   Jag ska prata med de som kan chark på Coop och kolla om de inte kan få fram en vettig smörgåsskinka a la den franska till ett hyfsat pris. Men då gäller det förstås att det är fler än jag som köper den. Annars åker skinkan snabbt ut från butikshyllorna.

 • Affi 03 augusti 2009, 15:00

  Såg en förpackning i vår affär med skinka som låg riktigt tjusigt i lådan med en skinkskiva i taget, för egen del kör jag med den manuella charkdisken

  • Louise Konsumentkoll 03 augusti 2009, 19:29

   Hej Affie,
   Kolla vad det var för skinka nästa gång du går till affären och rapportera!

 • Affi 12 augusti 2009, 18:28

  Hej där!
  Eldorado och Br Nilsson har helt ok förpackningar att ta sin skinkbit ur.

  • Louise Konsumentkoll 13 augusti 2009, 12:07

   Tack för tipsen!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: