≡ Menu

Retar mig på juicerna

I vintras bloggade jag om oskicket att skriva ”inget socker tillsatt” på juicer, som om det skulle vara något speciellt. I Sverige innehåller vad jag har sett inte några juicer med tillsatt socker. Skånemejerier med flera kommenterade att den märkningen är korrekt enligt EU lagstiftning. Må så vara, men i Sverige är det vilseledande. Eller har jag möjligen haft fel?

Så häromdagen scannade jag även av ICA Focus i Göteborgs stora utbud av juicer och tyckte äntligen att jag hittat en juice med socker i ingrediensförteckningen.  ”Pomegranate juice” står det på framsidan. Varumärke Takdaneh. Men nej, det är inte en juice, det är en dryck. ”Granatäpple fruktdryck” står det på den svenska påklistrade etiketten på kortsidan. Innehåll ”Juicekoncentrat med granatäpplen ( 56 %) vatten och socker”. Alltså långt ifrån en juice, som ska innehålla 100 % juice från frukt, såvida den inte är supersur då tillåts det också lite socker.

I  övriga EU länder får kanske det som ska kallas för  ”dryck” i Sverige kallas för ”juice”. Är det svaret på att EU reglementen tillåter ”inget socker tillsatt” i märkningen för att särskilja sockrad juice från osockrad. Eller?

Hur som helst. Hur ska svenska konsumenter kunna tas ur villfarelsen att juice ofta är sötad när de stöter på Skånemejeriers/Pauluns m fl påståenden om ”inget socker tillsatt”  på förpackningarna? Det har jag väldigt svårt att förstå.

Enligt min mening handlar det inte om konsumentupplysning som Skånemejerier hävdar i en kommentar.  Det handlar om att Skånemejerier och Pauluns och också Arla ( fast inte lika framträdande) vill lyfta fram sina juicer som alldeles speciellt hälsosamma ( inget tillsatt socker). Fast de inte är det  i jämförelse med andra juicer.

Till syvende och sist handlar det om  företag vill tillskansa sig en konkurrensfördel, som den de facto inte har.