≡ Menu

Rör inte mitt Fäbodknäcke!

Fäbodknäcke

Ulf, min man, kommer hem från Coop Forum i Rotebro och säger att han inte hittar Fäboknäcke, vår favorit, på hyllorna. Måste ha tagit slut säger jag.

Men icke. Coop och Leksandsbröd kan inte komma överens om pris.

För att sätta press på Leksansbröd fotar man ut deras produkter ur hyllorna. Det gillar inte jag. Jag vill ha mitt Fäbodknäcke och kan gott tänka mig att betala mer för brödet. Det är jättegott och kostar ändå mycket mindre än vad alla andra liknande knäckebröd kostar.

Tips till Coop: Varför inte sätta upp en skylt: ”Leksandsbröd och vi kommer inte överens om pris. Vi tycker deras produkter är för dyra. Men vi vet också att många medlemmar gillar produkterna. Därför har vi beslutat att ha kvar dem i hyllorna”

Så blir det upp till oss kunder att bestämma vad vi tycker är prisvärt eller inte. Säljer det sedan för dåligt på grund av för högt pris, så får väl knäckebrödet åka ur hyllorna av den anledningen.

PS. (2010-03-01) Nu finns åter igen Leksandsbröd i hyllorna, Leksandsbröds VD Peter Joon säger att det är tack vare uppståndelsen genom sociala medier

Comments on this entry are closed.

 • Olle Benner 13 januari 2010, 18:25

  Jag har startat en Facebokgrupp för oss som vill ha Leksandsbröd tillbaka på Coop.
  Håller helt med dig om vad Coop bör göra.
  f.ö. tycker jag att Leksandsbröds produkter är rimligt prissatta.

 • retreat 14 januari 2010, 8:45

  Produkterna är säkert rimligt prissatta, det de inte kan komma överrens om är inpriset. Alltså vad COOP betalar till producenten.

  Ponera att marknaden ”kräver” ett utpris på 15.90, om de då köper in varje förpackning för 12.90 så finns det inte särskilt mycket att leva på. Det är vad man ”bråkar” om, de bråkar om möjligheten att sälja produkter och faktiskt kunna leva på det.

  Så det är tillverkarna som ska ha kängan i det här fallet.

 • Micke 14 januari 2010, 13:37

  @retreat, men om nu såväl Louise, jag och andra aktörer ute på ”marknaden” gott kan tänka oss att betala mer än vad Coop tror så kan ingen skugga falla över tillverkaren.

  Snarare så skjuter Coop sig själva grovt i foten när de agerar överförmyndare åt sina egna medlemmar. Tack och lov finns det andra inköpsställen.

 • retreat 15 januari 2010, 20:11

  Javisst finns det fler inköpsställen men COOP kan inte vara fyra eller fem kronor dyrare än sina konkurrenter, då tappar de kunder. Därför förhandlar man och väljer att ta bort produkten ur hyllan för att sätta lite press på fabrikanten.

  • Louise Konsumentkoll 17 januari 2010, 11:34

   Retreat: Må så vara, men Coop tappar ju kunder nu också, folk blir arga när de inte hittar sitt knäcke i butikerna. Jag lägger mig inte i prisförhandlingarna, och säkert är det inte ens fel att två träter, men jäkligt olyckligt är det.

 • Gustaf Andersson 16 januari 2010, 20:22

  Vad synd att COOP sparkar ut Leksandsbröd. Jag planerade faktiskt för rågsådd i år, med direktleverans dit. Nu blir det nog inget leveranskontrakt, så det får bli träda istället.
  Bonden

  • Louise Konsumentkoll 17 januari 2010, 11:30

   Gustaf: Så rågen! Coop och Leksandsbröd kommer nog överens vad det lider. Och du platsar som leverantör om jag förstår, Enköping ligger inom 34 mils radie från Leksand. Längre bort än så får inte rågen odlas.

 • Gustaf Andersson 17 januari 2010, 13:32

  Louise: Nja, det är nog inte så enkelt att bara chansa och så råg. Råg är en gröda som man enligt mej måste ha en säker köpare av. Den är konstigt nog osäljbar som foder och omfattas inte av EU:s interventionssystem.Så har man otur kan priset bli hur lågt som helst utan kontrakt.
  p.s. Välkommen hem! 60 graders temperatursskillnad eller?

  • Louise Konsumentkoll 17 januari 2010, 21:18

   OK Gustaf, tänkte inte på att rågen inte är med i EUs interventionsprogram. Men säkert får du kontrakt, Leksandsbröd och Coop kommer säkert överens och bageriet ökar också sin export vad jag har läst mig till. Så de behöver säkert din fina råg!

 • Camilla 19 januari 2010, 13:21

  Leksandsbröd har också munnar att mätta, bonden skall ha betalt för rågen, personalen skall ha betalt i brödfrabriken. Elen kostar, maskinparken kostar Reklamen, åkerierna. Marginalen är inte så hög som man tror när det gäller bagerier.

  Bönderna odlar inte råg hur som helst idag de måste också leva!
  pressa priset och bonden får mindre betalt åter igen. Vi behöver inte färre bönder i landet vi behöver flera.

  Enligt en undersökning gjort i Riksdagen så om landets gränser skulle stängas så är maten slut i Stockholm på två dygn. Därför är det viktigt att handeln inte pressar priserna för mycket det är dyrare att vara svenskbonde än att vara bonde i Argentina, pga alla lagar och regler.
  Utan bonden ingen mat!

  Ha det så bra Louise!

  • Louise Konsumentkoll 19 januari 2010, 13:42

   Hej Camilla,
   I stort sett håller jag med om allt du skriver.

 • ebba 25 januari 2010, 13:12

  Jag saknar leksandsbrödet! Handlar nu i andra butiker för jag har tröttnat på tomma hyllor och personal som säger att det är för kundernas skull och annnat blaha. Tycker inte att detta är likt coop.
  Är beredd att betala lite mer om det behövs.Jag är smått beroende av deras brungräddade knäcke och bara deras (provat allt som finns att köpa)

  • Louise Konsumentkoll 25 januari 2010, 14:40

   Ebba: Håller med dig. Jag tycker också det är bedrövligt att de inte kan komma överens.

 • Christina 01 februari 2010, 20:31

  Glad se att fler är upprörda – jag är beroende av Leksands rundrut och tycker inte alls priset är för högt. Känns fel att Coop säger sig ställa till detta för konsumenternas skull -om konsumenterna fann brödet vara för dyrt skulle de väl inte fortsatt handla?? Hoppas Coop snart inser att de hoppat i fel tunna!