≡ Menu

Rötmånad – sänk temperaturen!

Några dagar kvar till rötmånad och Livsmedelsverket kommer traditionellt med råd hur man ska hålla maten fräsch under den varma och ofta fuktiga månaden, som för övrigt startar 23 juli. Enligt vem då undrar jag… Bondepraktikan?

Hur som helst, det viktigaste rådet är att hålla kylen kall + 5 grader. Och det är det absolut bästa råd jag kan ge också. Inte bara under rötmånaden, utan jämt!

Thanks to http://www.flickr.com/photos/dsungi/

Maten håller sig nästan dubbelt så länge om man sänker från + 8 till + 5 grader.

I Sverige har vi som högsta tillåtna temperatur + 8 grader i många kyldiskar, bland annat i dem där det förvaras charkprodukter.

Upptill + 8 graders maxtemperatur är ursunkigt jämfört med övriga Europa, där t ex Danmark har + 5 och Finland + 6.

I precis ett år nu har vi försökt övertala handeln att sänka temperaturen generellt. För att maten håller sig fräsch längre. Bl a skulle man säkert också enkelt kunna sänka nitrithalten i charkprodukterna till Danmarks nivå. Men det får utredas. Här kan du läsa skrivelsen som vi skickade då. Och här är gammalt blogginlägg i frågan.

Temperaturfrågan har vi satt på dagordningen hos livsmedelskedjorna. Men många handlare och butikschefer håller emot. Det kostar pengar att investera i nya effektivare diskar.

Må hända det….men det kostar en herrans massa pengar att ha gamla kyl- och frysdiskar som inte klarar sommarens hetta och där man är tvungen att slänga varor för hundratusentals kronor för att kylen eller frysen har pajat. Eller hur Coop?

Dessutom visar det sig kanske att nya kyl- och frysdiskar med dörrar sparar energi i stället för slösar även temperaturen sänks från +8 till+ 5 grader.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 19 juli 2010, 19:09

  Så har jag det året runt imin kyl och sval! Det fungerar, jag lovar!

 • Anders Börje 20 juli 2010, 7:47

  Helt rätt Louise.
  Dessutom så är det ju så att det är vi konsumenter som í slutändan får betala det som slängs vid kyl- och fryshaverier i butikerna.
  Heder åt dom butiker som har lock även på kyldiskarna vilket medför bättre kvallité på produkterna.

 • Katene 21 juli 2010, 12:43

  Under en veckas tid har jag som ääälskar mjölk allvarligt funderat på vad som hänt med mjölken!?!? Den tappar smaken totalt. Har alltid 4-5 grader i kylen så felet måste vara transporterna till butikena. Och har man mjölk i bilen är det gasen i botten hem under vår varma period. Just nu har det dock inte hjälpt…
  Håller absolut med på att 8 grader är för mycket. Jämför då med hur ofta en kyl öppnas i ett hem och i en butik. Inte konstigt maten blir dålig 🙁

  • Louise Konsumentkoll 21 juli 2010, 18:20

   Att den tappar smaken kanske har med fodret att göra? Just nu går ju nästan alla kor på bete… Själv gillar jag inte mjölk,mer än i kaffe och thé, så jag kan inte tycka till …
   Undra om Arla har hört av fler som klagar på mjölken?

   • Katene 24 juli 2010, 23:50

    Det är inte Arla utan Skånemejerier och Skåne har den absolut bästa mjölken. Kossorna går på grönbete varje sommar så, nej, det är inte deras fel. Synd att du inte gillar mjölk när det är så nyttigt 😉
    Pratade med den lokala lanthandlaren i går. De håller inga minimum 8 grader! Max 5, sa han. Och har man fläskfärs ska det vara max 2 grader.
    Man kan nog lugnt påstå att långt ifrån alla nöjer sig med 8 grader. Handlarna har nog mer sunt förnuft då det är deras pengar.