≡ Menu

Rött kött ger diabetes?

kött1Sitter hemma och arbetar. Omvärldsspanar. Då hittar man ett och annat intressant, som det här om rött kött.

Rött kött ökar risken för cancer i magen. Det har bland andra amerikanska hälsomyndigheter varnat för i många år. Nu gör även Livsmedelsverket det i sina nya kostråd och vill inte att vi ska äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan. ”Rött kött” är allt kött utom fågel.

Nu tror man också att rött kött kan öka risken för diabetes II. Det är Walt Willet, välkänd och aktad professor och chef för Harvard School of Public Health, som refererar till en långtidsstudie på 200 000 personer som visar att risken för diabetes ökar ganska markant ju mer kött och chark man äter. Nötter verkar skydda.

Vad i köttet som triggar cancer och eventuellt nu även diabetes vet man ännu inte. En teori är att det är hemjärnet i köttet, men det är troligen flera olika faktorer som samverkar, som med så mycket annat säger Walt Willet.

Artikeln går att läsa i nyhetsbrevet Nutrition Action som ges ut av den icke-vinstdrivande organisationen CSPI, Center for Science in the Public Interest som lobbar för bättre mat och matvanor i USA. Organisationen hävdar bestämt att man ska äta så lite rött kött som möjligt. Och ja, det är kanske är klokt.

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Humlan 06 augusti 2015, 10:27

  Denne Willet pytsar ut detta alarm lite då och då med lite olika diagnoser, verkar det som.
  Här kommenteras han om typ samma alarm 2012. Även den konstruerade betäckningen ”rött kött” kommenteras.
  http://blogg.ralfsundberg.se/#post10

  Det lustiga är att högt köttintag i USA (där det intas med pommesfrites och dressing) ger sämre hälsa men högt köttintag i Asien (där det intas med grönsaker) ger bättre hälsa.

 • Louise Konsumentkoll 06 augusti 2015, 11:46

  Humlan: Ja det är en klok iakttagelse, men det är också skillnad på hur mycket kött man äter i USA och i Asien.Och alla grönsaker man får i sig Asien gör nog också mycket till för hälsan.

  Bloggens inriktning på särintressen håller jag verkligen med om.
  Brukar säga att bakom varje råvara finns ett institut eller branschorganisation som finansierar vetenskaplig studier som lyfte fram olika råvarors hälsobefrämjande effekter, ibland i vetenskapliga tidskrifter, ibland genom smarta PR trick i övrig media. De andra studierna som visar ingen effekt eller negativ effekt publiceras inte.
  Läs för övrigt Marion Nestles blogg som visar detta med tydlighet. Hon har hela våren publicerat olika inlägg som visar hur ”särintressen” sponsrar vetenskapliga studier, något som också uppmärksammats i svensk media de senaste dagarna mot bakgrund av Marions inlägg.
  http://www.foodpolitics.com/2015/07/more-industry-sponsored-research-with-predictable-results-2/

 • Louise Konsumentkoll 06 augusti 2015, 12:06

  Kunde inte låta bli att googla lite grann. Här hittar jag en stor europeisk studie som i och för sig tittar på sambandet mellan hög köttkonsumtion och för tidig död och inte specifikt cancer eller diabetes. Man hittar inget samband mellan hög konsumtion av rött kött, däremot att hög konsumtion av processat kött, typ korv, skinka, bacon och leverpastej och länk till för tidig död.Verkar som man har rensat ordentligt från alla övriga livsstilsfaktorer som rökning, utbildningsnivå etc. Måhända har jag missat något, har ögnat sammanfattningen hastigt.

  http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63