≡ Menu

Så angrips ett julbord

privat_julbordVid den här tiden får vi frågor om julbord, från media och andra. Typ ”Men bidrar inte restaurangernas julbord till massa matsvinn”? Ingen aning har vi svarat. Tills nu.

För någon vecka sedan ringde vi runt till tiotal restauranger för att utröna hur det står till med matsvinnet och julborden och talade med hovmästare, källarmästare, serveringspersonal och restaurangchefer som alla bjöd generöst på sin kunskap. Stort tack!

Överlag har både personalen och gästerna blivit mer medvetna om att minska matsvinnet rapporterade samtliga restauranger.

Här är några slutsatser och tips som har stor bäring inte bara på restaurangernas julbord utan även hjälper oss hemma att minska julbordsvinnet. Så att vi skonas från överfulla frysar och slipper äta rester fram till påsk.

  • Överlasta inte uppläggningsfaten. Lägg hellre upp lite mindre på faten och skär maten i mindre bitar eller portioner. En restaurang har till exempel minskat köttbullsstorleken från 25 till 12, 5 millimeter, Det bidrog till att folk åt upp och slängde mindre.
  • Lägg upp lite av gröt, rödbetssallad och annat som lätt bir ”görigt” och kan se ofräsht ut. Byt hellre skålar oftare.
  • Några restauranger serverar inte julbord utan en jultallrik i stället. Kanske en bra idé för fler.
  • Att dekorera uppläggningsfaten är fint. Men slösa inte. Dekorationerna slängs ju för det mesta sedan såvida man inte rafsar ihop grönkålen och lagar soppa på den dagen efter.
  • Gå de sju rundorna! 1 Sillen, 2 kall fisk 3 kallskuret, 4 småvarmt, 5 varmt, 6 ost 7 dessert,  
  • Läs vår portionsguide, dvs hur mycket mat du ska beräkna per person, så sparar du miljö och pengar. Funkar mycket bra. Jag har provat guiden både den för julbordet, påskbordet och midsommarbuffén.
  • Och viktigast av allt. Kom ihåg att ha kallt i kylskåpet. + 4 grader i kylskåpet i stället för + 8 gör att maten håller sig dubbelt så länge. Och läs på, till exempel ska vissa grönsaker inte ha så kallt, då blir de dåliga snabbt. temperatur

Comments on this entry are closed.

  • HelenaI 28 november 2016, 18:22

    Vår favoritrestaurang, (Yngsjö ), serverar jul och påskbuffé med små smakbitar av alla rätter. När man kommer till desserterna är t.ex både klenäter och maränger i miniformat ! Hur bra som helst, man har möjlighet att smaka allt och bli lagom mätt, och man kan ta om av det som är godast! Dessutom ser buffén prydlig ut hela tiden ! Bra tänk tycker alla som jag känner som varit där! Så poppis att julbordet bokas redan på sommaren! Fungerar nog bäst på mindre restauranger.