Salmonella i köttfärs

av Louise Konsumentkoll den 28 januari 2013

Senaste dagarna har Coop återkallat mängder av köttfärs från butiker och kunder. Man har upptäckt salmonella i viss köttfärs. Urtrist.

Enligt smittskyddslagen måste köttfärsen destrueras. Det handlar om mängder av ton.

Salmonellabakterier liksom campylobakter dör vid upphettning till 70 grader. Det borde inte vara någon som helst hälsofara om livsmedelsindustrin tog tillbaka köttfärsen och lagar köttbullar eller annat av den och upphettar väl. Givetvis under förutsättning att kylkedjan hålls intakt från när köttfärsen återtas från butikshyllorna och tillbaka till industrin. Köttfärs som kunderna kommer tillbaka får förstås slängas, där finns osäkerhet om vilken temperatur köttfärsen har förvarats i.

Fast min idé är väl som att svära i kyrkan. Har bara svårt att se att köttfärsen slängs när den kan ätas utan risk, med rätt tillagning.

 

 

 

 

 

https://www.coop.se/aterkallelse

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: