Salt chark

av Louise Konsumentkoll den 12 augusti 2013

Professorer och läkare varnar oss, liksom hälsomyndigheter över hela världen, för att äta mycket mättat fett.  Öka risk för hjärt-och kärlsjukdom och stroke. Finns till exempel i bacon. Fettstint och gott, och populärt att äta till frukost bland många som äter enligt LCHF – metoden.

Jag undrar om inte saltet i baconet och andra charkprodukter kan vara väl så stor bov till ohälsa som det mättade fettet. Äter du ett halvt paket av Scans Pigghambacon får du i dig minst 2 gram salt redan innan du har hunnit stoppa i dig något annat den dagen. Ganska rejält om man så får säga när vi helst inte ska äta mer än 5- 6gram per dag. För mycket salt ( natriumet i saltet) ökar risken för högt blodtryck och stroke. Stroke ökar. Baconkonsumtionen ökar. Under perioden 2003 – 2012 har baconförsäljningen ökat med 54 procent i Sverige. Siffrorna för 2013 tyder på att försäljningen ökar ytterligare. Vi gillar bacon i Sverige.

För övrigt tvingas jag ringa till Scans konsumentkontakt för att få veta salthalten i Scans produkter. Står inte på förpackningarna, inte ens på hemsidan. Uselt.

Nästan alla övriga företag märker med saltinnehåll. Superbra och en stor förbättring sedan 2003 då vi gick ut stort och krävde att få veta saltinnehållet i produkterna. Då var det ovanligt att det stod på livsmedelsförpackningarna. Det är det inte i dag. Heja!

 

 

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Zee augusti 12, 2013 kl. 13:05

Scans bacon är ju inte ens bacon (den är inte rökt), köper hellre Coops ”coop bacon” som är rökt istället för att sprayas med rökarom.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: