Samarbeta ICA och Coop!

av Louise Konsumentkoll den 09 juni 2011

Miljöhänsyn får kedjorna at samordna transporterna. I Norrland åker Axfoods, Coops och ICAs varor numera ofta i samma bilar. Det finns inte längre något ideologiskt motstånd mot att samordna transporterna mellan de tre konkurrenterna, läser jag i Fri Köpenskap. Nu tar man hänsyn till miljön. Och ekonomin vill jag tillägga. Och det är förstås klokt.

Samarbetet görs möjligt genom att kedjorna hyr in transporttjänster, så på bilarna står det  ”Bilfrakt” och inget annat om jag förstår rätt. 

 – För det kan givetvis inte stå ICA på en bil som kör till Willys eller tvärt om säger Bilfrakts transportchef Andes Endertorp.  

Men hallååå! Varför inte?

Varför kan det inte stå ”ICA,Willys, Coop” med respektives företags loggor på samma långtradare? Vad skulle hända? Skulle det bli ramaskri och kedjorna skulle tappa kunder? Knappast!

Snarare tvärt om. Alla kedjorna skulle förstås  tjäna på att man samordnar transporter, både ekonomiskt och miljömässigt. Och kunderna? Kloka kunder skulle förstås jubla, för bilar som far fram och tillbaka halvtomma är inte vettigt.

– Det finns tre fördelar med att samordna transporter. För det första kan vi öka servicen och få tätare turer till butikerna, säger Petra Albuschus, ICAs logistikchef. Totalekonomin blir bättre och med välfyllda bilar minskas belastningen på miljön. Hon får medhåll på alla punkter av Coops Marika Hjelm Siegwald.

Men sätt igång då!  Utred var i landet ni skulle tjäna på att samordna transporterna. Och måla om bilarna med de tre loggorna! Vad hindrar?

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: