≡ Menu

Sänk temperaturen i butikernas kyldiskar!

Få länder, om ens något land nuförtiden, har en rekommenderad maxtemperatur om + 8 grader på kylda produkter. Men det har Sverige. Trots att maten håller nästan dubbelt så länge om temperaturen sänks från + 8 till + 5 grader.

Jag har inte hört någon tillverkare som håller + 8 grader i lagringstemperatur, det är handeln som stretar emot. Bland annat skyller man på  konsumenterna. Om vi har + 8 grader i våra kylskåp så är det ju ingen idé att butikerna har lägre temperatur. Dessutom skulle det bli för dyrt att sänka temperaturen. 1,5 – 2 miljarder kronor i ökade investeringar säger Mats Ovegård, ICA i dagens DN.

Köper inte den argumentationen.

1. Står det + 8 grader på förpackningarna så fortsätter förstås många människor att ha + 8 grader i sina kylskåp. Står det + 5 grader plus en kampanj på exempelvis SVTs ”Anslagstavlan”så sänker folk kylskåpsteperaturen. Inte sant? Skyll inte på oss!

2 De flesta nya kyldskåp är dessutom förinställda på + 5 grader om jag förstår rätt.

3. Många, många butiker har redan lägre temperatur i sina kyldiskar för de vet att maten håller sig mycket fräschare i lägre temperatur. Inte sant?

3. 1, 5 –  2 miljarder kronor i nyinvesteringar? Skulle gärna vilja se den kalkylen. Många butiker måste ju ändå investera i nya kylar, det har nog den här sommaren påmint dem om.

4. Att sänka temperaturen i kylkedjan måste inte göras över en natt. Staka ut vägen, säg att temperaturen ska vara fem grader inom låt säga tre, fyra eller fem år.

5. Livsmedelsverket, var är ni? Även om ni inte lagligen kan kommendera fram lägre temperatur så kan ni väl peka med hela handen. Varför ska svenska livsmedel förvaras i sunktemperatur medan övriga länder har 4 – 6 grader som max. Det är ju rent av pinsamt!