≡ Menu

Sänk temperaturen i kyldiskarna!

SmörgåsskinkaI dag har vi skrivit till Sveriges Dagligvaruhandlare och Kött och Charkföretagen och bett dem att införa en regel om att högsta tillåtna temperatur i butikernas kyldiskar ska vara +4 ºC .

Sverige är det enda land i Västeuropa där det är tillåtet att hålla så hög temperatur som +8 ºC grader i charkdiskarna.

I Frankrike liksom i många andra länder ska skinka och andra charkprodukter förvaras i max 4-5 graders kyla i industri, lager och butik. Ofta är temperaturerna ännu lägre.

Sänks temperaturen så förlängs hållbarheten med nästan det dubbla. Omdiskuterade tillsatser som nitrit och även andra tillsatser kan troligen hållas på en lägre nivå. Danmark t ex har 60 – 100 mg nitrit per kilo skinka som max tillsatt mängd medan Sverige har 150 mg. Danmark håller +5 ºC grader i kyldiskarna.

Charkindustrin ser gärna sänkt temperatur, men handeln motsätter sig det av kostnadsskäl. Det kräver investeringar i nya kyldiskar i en del butiker medan andra redan klarar lägre temperaturer.

Det finns bara fördelar med att sänka temperatur. Hållbarheten ökar rejält och produkterna blir fräschare. Behovet av tillsatser minskar, och matavfallet minskar i butik eftersom maten håller längre.

Nitrit är en tillsats som är omdiskuterad ur hälsosynpunkt. De flesta är överens i dag om att nitrit behövs i charkprodukter för att minska risken för botulinumförgiftning. Må så vara. Men sänks temperaturen i kyldiskarna borde också nitrithalten i charkprodukter kunna sänkas. Mer forskning behövs på kylda produkter. Möjligen kan nitrithaltten sänkas radikalt utan att försämra livsmedelsäkerheten.

Men nitriten påverkar också färgen på charkprodukter. Låt vara att skinkorna inte blir lika rosa som i dag vid sänkt nitrithalt, men det får vi konsumenter lära oss att stå ut med. Det finns ingen anledning att peta i sig mer nitrit än behövligt.

Danmark har begärt och fått ett undantag från EUs regler om max 150 mg nitrit per kilo chark. I  Danmark är högsta tillåtna halt 60 – 100 mg per kilo. Temperaturen i kyldiskarna ska hålla max +5 ºC .

Nästan alla charkföretag, och även livsmedelskedjorna med sina egna varumärken, experimenterar i dag med att minska tillsatserna i charkprodukter. Men så länge man inte kan vara säker på att alla butiker håller kallt i kyldiskarna är det svårt.

I dag har vi skrivit till Livsmedelskedjorna och charkindustrin i frågan.

Vi har bett dem att införa regler om max +4 ºC i charkdiskarna även i Sverige. Alla har allt att vinna på det.

 

Comments on this entry are closed.

 • Christian 06 augusti 2009, 16:25

  Hej

  Varför är det tillåtet att ha 8 grader idag? Om alla vinner på det känns det som butikerna borde ha sett denna vinstmöjlighet för länge sedan.

  Som trogen läsare har jag även noterat att du ofta har Frankrike som referensland. Ses de som framstående på konsumentfrågor? hur kommer det sig?

  Tack för intressant blogg

  • Louise Konsumentkoll 07 augusti 2009, 9:34

   Hej Christian,
   Vad jag förstår vill inte handeln dra på sig kostnader för investering i nya kyldiskar innan de gamla är utgångna, och det kan dröja många år.

   Varför refererar jag till Frankrike så ofta? Det är så enkelt att jag har varit mycket i Frankrike och då passar på att göra olika undersökningar för jämförelse med svenska förhållanden. Dessutom har de en bra konsumentorganisation ”Que Choisir” som är lätt att få uppgifter ifrån om vi skulle behöva.
   Kul att du gillar bloggen. Vi får mycket bra tips och synpunkter från medlemmarna och andra så det är roligt att ha igång den.

 • Minna 05 september 2009, 12:30

  Det verkar enkelt att sänka temperaturen i kyldiskarna och på så sätt få ned mängden tillsatser i livsmedel. Vad det gäller skinka så verkar läget rätt hopplöst om man inte gillar tillsatser. Man får hicka av att kontrollera allt de har tillfört detta smörgåspålägg. Ingen skinka verkar rökt utan bara tillsatt aromämnen för att smaka rökt. Jag läser en utbildning som heter Mat&Hälsa där vi de första 1,5 åren i huvudsak läser kemi. Livsmedelsbranschen är idag inget kök, det är ett laboratorium…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: