Sex av tio tror att glutenfritt förbättrar hälsan

av Louise Konsumentkoll den 07 januari 2016

glutenfritt

FOTO: Expressens artikel, Trots experternas kritik – glutenfritt bara ökar, 7 jan 2016.

Allt fler väljer att äta glutenfritt, det visar inte minst livsmedelskedjornas försäljningssiffror. Såväl Coop som Axfood och Ica vittnar om att det glutenfria och laktosfria sortimentet har ökat 20-25 procent i försäljning under 2015.

Kedjorna ser också att hälsorelaterade glutenfria varor som quinoa, chiafrön och mandelmjöl ökar. Vilket vi även konstaterade i den granskning vi gjorde i mars förra året, Mat, piller och pulver på menyn. Den attitydundersökning vi också gjorde, Sant eller falskt om mat och hälsa, stämmer överens med försäljningssiffrorna, sex av tio tror att alla skulle må bättre av att äta glutenfritt.

Men stämmer det då? Att glutenfritt är bra för hälsan? Nja, det finns i alla inte några vetenskapliga studier som bevisar att man generellt skulle må bättre av att äta mindre gluten. Om man inte är glutenintolerant förstås.

Louise Ungerth säger i en artikel i Göteborgsposten idag (7/1-16) att ”Människor i vår del av världen har gått från att se gaser i magen som något naturligt till att se det som en olycka.” och kanske är det så. Louise menar också att det är synd om konsumenter som köper jättedyra varor i onödan. Glutenfritt kan vara tre fyra gånger dyrare än vanliga varor och laktosfria produkter brukar kosta ungefär dubbelt så mycket.

Trenden att äta glutenfritt kopplas samman med ett ökat hälsointresse. Forskare säger att mat har blivit en identitetsmarkör som signalerar att man är trendig och kanske hälsomedveten. Tilläggas bör dock att det kan finnas känslighet med symtom från mag-tarmkanalen som inte går att mäta, eller som det inte finns metoder för att mäta.

Cirka 2-3 procent av Sveriges befolkning har fått diagnosen celiaki. Har du ont i magen och misstänker att du inte tål gluten bör du gå till en läkare. Uteslut inte gluten innan läkarbesöket då är det svårare att ställa diagnos.

Gästbloggare: Anna Lilja, informatör på KfS.

Gästbloggare: Anna Lilja, kommunikatör på KfS.

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Carina januari 8, 2016 kl. 9:42
Louise Konsumentkoll januari 10, 2016 kl. 14:48

Carina: Stort tack!

Svara

Ulla Gabay januari 13, 2016 kl. 16:42

Hela kostdebatten, inte minst den runt gluten, behöver nyanseras. Sambanden bakom kroniska sjukdomar och matintoleranser är komplexa och dominoeffekten blir allt tydligare.
Enligt forskaren Aristo Vojdani, professor i immunologi, kan mixen av kemikaliska tillsatser i maten skada ett matsmältningsenzym (DPP IV) som påverkar kroppens immunreglering och som behövs för nedbrytningen av gluten och mjölk. Följden blir en inflammation i tunntamens slemhinna. Det här sker ofta i tysthet under många år innan symtom visar sig. Även forskaren dr. Allessio Fasano, ansvarig för Centret för Celiakiforskning vid Massachusetts General Hospital i Boston, menar att kemikalierna i maten kan ligga bakom en inflammation i slemhinnan som på sikt kan leda till en läckande tarm med autoimmunitet som följd.

Här är ett par bloggar i ämnet:
http://ullagabay.com/2015/08/24/den-perfekta-vetestormen/
http://ullagabay.com/2015/08/10/kemikaliecocktail-bakom-matintoleranser/

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: