≡ Menu

Silke minskar matsvinnet

Bild klippt från Nature http://www.nature.com/articles/srep25263

Bild klippt från Nature
http://www.nature.com/articles/srep25263

Doppa jordgubbarna i en lösning av silke så håller de sig fräscha betydligt längre. Det visar forskning från Tufft University publicerad i Nature. Himla spännande.

Som vi alla känner till så soggar jordgubbar till sig snabbt. Många tycker att det är en styggelse att sälja jordgubbar i en kartong med plastöverdrag i stället för bara den vanliga  pappersbyttan, men faktum  är att jordgubbarna håller sig fräscha längre med plasten. Och nu visar forskare att ett nanotunt överdrag av silkeprotein förlänger hållbarheten på bananer och jordgubbar och säkert också mycket annat gott.

Det finns många  bra material att hämta från naturen. Därmed inte sagt, som vi ju väl vet, att allt som kommer från naturen är  hälsosamt och nyttigt. Och silke har vi väl knappast ätit tidigare. Därför återstår nu forskning för att se om silkeöverdraget också är riskfritt för hälsan.

Apropå jordgubbars hållbarhet. Jag har en massa bär från trädgården i frysen som jag tinar upp och äter till frukost. Om jag lägger hallon och jordgubbar tillsammans med röda vinbär i en skål i kylen så håller de sig friska i minst en vecka. Röda vinbären måste ha någon sorts syra i sig, kanske samma bensoat som lingon som tjänar som ett konserveringsmedel till de övriga bären . Jättebra.

Comments on this entry are closed.

  • Cathy 11 maj 2016, 16:19

    En annan aspekt på saken är att man behandlar vegetabilier med animaliskt protein.
    Jag skummade igenom Nature-artikeln lite snabbt, och det verkar som att man har utvunnit proteinet ur naturen snarare än tillverkat det på syntetisk väg. Om så är fallet även i en uppskalad industriell process så måste konsumenterna, speciellt vegetarianer/veganer, få veta att grönsakerna innehåller animalier.

  • Louise Konsumentkoll 11 maj 2016, 21:33

    Cathy:Ja, det har du förstås rätt i. På något sätt så gör jag en tankevurpa och tänker nästan på maskar och insekter som vegetabilier i diskussionen om alternativa proteinkällor. Men de kommer ju i högsta grad från djurriket.