Silverjoner och silversalter – lätt att falla i fel grop

av Louise Konsumentkoll den 08 augusti 2010

Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen anmäler företaget Polygiene till Konsumentombudsmannen för vilseledande marknadsföring. Polygiene säljer ett medel med silversalt som ska ta bort bakterier när man tvättar kläder.

I dag skriver företagets vd på DN debatt att Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen har fel.Kemikalien inte har någon negativ påverkan på vattenmiljön, silverjonerna förenar sig med svaveljoner till olösliga silversulfider som enligt en Institutet för Vatten och Luftvårdsforskning ( IVL) inte är farliga för vattenlevande organismer.

Att driva konsument – och miljöfrågor är inte lätt. Det är mycket möjligt att jag hade reagerat med ryggmärgen om någon journalist hade stoppat micken under truten på mig och bett om ett uttalande om silverjoner i tandkräm eller silversalter i tvätten. Risken finns att jag hade förfasat mig utan att riktigt veta.

Därför är det en god regel, att alltid ta kontakt med tillverkaren eller leverantören för att få reda på mer och höra den andra sidan av saken, innan man uttalar sig. Den devisen försöker vi att leva efter, och det har räddat mig många gånger från att trampa i klaveret. Att anmäla företag till myndigheter och kritisera företag i medier och det sedan visar sig att man är helt fel ute är ungefär det värsta som kan hända en organisation som vill driva opinion och påverka.

Förlorar man trovärdigheten går det inte att påverka alls. Då lyssnar ingen.

Det knepiga i kråksången är att våga sticka ut hakan även om man inte är påläst till 110 procent. För det kan vi aldrig bli. Den frågan brottas vi ständigt med.

Hur som helst. Hur det är med silversaltets påverkan på miljön eller förmåga att bidra till resistenta bakterier vet jag inte i dag. Har Polygiens vd rätt eller Svenskt Vattens? Jag vet inte. Men att vi ska omge oss kontinuerligt med starka antibakteriella medel i munhålan, på kläder, i möbler och andra pryttlar, är jag, liksom Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten rent allmänt mycket skeptisk till. Vi har agerat tidigare i frågan.

Så även jag uppmanar: Köp inte produkterna!

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Hjärtrud augusti 9, 2010 kl. 6:59

Tyvärr har det hänt förr….Naturskyddsföreningen sticker ut näsan och kritiserar utan att ha ”torrt på fötterna”. Framförallt när det gäller textil kan man ibland ifrågasätta testmetoder, gränsvärden och att de själva säljer / sålde produkter i ” bambu” (egentligen viskos, se länk: http://ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/alerts/alt160.shtm) Man kan även fråga sig hur miljövänliga deras småfåglar är som är mjukdjur av akrylpäls……

Givetvis så måste man ha förståelse för att det är svårt att göra alla rätt även som miljöorganisation men när man inte korrigerar sig efter att ha fått informationen då måste man bli tveksam till orsaken.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: