≡ Menu

Ska jag bli upprörd över tillsatta aromer i mat?

Läser Mats-Erik Nilssons utmärkta reportage i magasinet Hunger om aromer som livsmedelsindustrin tillsätter till hel- och halvfabrikat för att ge bättre smak.

Ska jag bli upprörd? Kan inte bestämma mig.  Beteckningen ”naturliga aromer” i en jordgubbsglass ska härröra från växt eller djurriket men tillåts vara ett hopkok av olika smakämnen som extraherats från växter som inte har något med jordgubbar att göra. Är jag förvånad? Nej inte speciellt. Om jordgubbsglassen inte hade innehållit någon endaste jordgubbe så hade jag blivit arg, men att man piffar upp smaken med lite aromer – so what?

Fast hade glassen varit en svindyr, typ 100 kronor litern som en del glassar kostar i dag, och man hade snålat på jordgubbarna hade jag nog blivit både förvånad och förbannad. Å andra sidan, det ska stå hur många procent jordgubbar glassen innehålle i ingrediensförteckningen, så jag behöver ju aldrig köpa grisen i säcken.

LäskEtt annat exempel i artikeln är en läsk som kallas för ”Cranberry Garden Mint” som bara innehåller två procent tranbär och endast mintsmakande arom. Det finns ingen mint i drycken och aromen har inte kommit i närheten av mint. Förvånad? Nej faktiskt inte. Känner jag mig lurad? Nej knappast. Vore det en svindyr juice så visst, men inte när det gäller en läsk från Apotekarnes.

Är jag luttrad? Ja, det är jag nog.

Företaget har i alla fall den goda smaken att inte lusa ner etiketten med bilder på en massa tranbär när det knappt finns något tranbär i läsken. Steg i rätt riktning.

Funderar dock på varför aromer inte ges E-nummer och ingår i EUs regelverk för tillsatser.

 

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: