≡ Menu

Ska jag stänga kylskåpsdörren?

agghylla-i-kylskapsdorrSka jag stänga kylskåpsdörren eller hålla den öppen under tiden jag plockar ut något som jag ska tillreda snabbt? Har själv ställt mig frågan. Inte minst vid frukosttid. Först ut med yoghurten, stänger dörren medan jag häller upp den i skålen. Öppnar dörren igen. Ställer in paketet, hämtar ut bären och stänger dörren medan bären läggs i yoghurtskålen. Öppnar dörren igen och ställer in bären. För man ska ju inte ha kylskåpsdörren öppen, ens någon halv minut. Det har man ju lärt sig. Klokt eller ej?

Inte vet jag. Men tidningen Samvirke, den danska konsumentkooperationens utmärkta tidning, har gått till botten i frågan.

Om man jämt stänger kylskåpet så fort man tar ut något, kan man spara 1 krona i månaden ungefär. Inte mycket. Men skalar man upp det och låter det gälla alla 2 miljoner kylskåp i de danska hushållen så blir det en hel del energivinster menar Niels Hertel, verksamhetsledare på institutionen för Fysik och Astronomi vid Aarhus Universitet.

Men det finns andra saker som är viktigare för att spara energi.

  •  Listen på kylskåpet ska vara hel, så att dörren stänger tätt. (Min list kommer snart att ge sig. Måste rycka upp dörren för det är sådant vakuum efter att jag precis har stängt den. Talar faktiskt emot att man ska stänga dörren snabbt även om man strax ska öppna den igen. Sliter på listerna)
  •  Luftfuktigheten i kylskåpet ska vara låg för att minimera kondens
  • Hyllornas material och placering ska vara korrekt. Skiljer från kylskåp till kylskåp.
  • Att det är fri luft på baksidan av kylskåpet och att baksidan av skåpet inte är full av damm.

Läs mer här

Här har du fler tips och trix från oss!

 

 

 

 

 

skabet.html?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified