Skandal – Celsius energidryck

av Louise Konsumentkoll den 09 juni 2015

CelsiusFör ett tag sedan anmälde vi reklamen för Celsius energidryck till KO, Konsumentombudsmannen.  Gymgrossisten har enligt KO lovat att ändra sin marknadsföring.

Nu anmäler jag återigen Celsius energidryck, fast till Livsmedelsverket.

Häromdagen kom ännu ett larm om energidrycker. Det är ett forskarlag från USA, Italien och Spanien som i Canadian Journal of Cardiology bland annat varnar ungdomar för att dricka energidryck före och i samband med sport och träning. Kolla reklamen här till vänster…vad gör Celsius i sin reklam? Precis det man inte ska göra, d v s inbilla folk att drycken passar bra i samband med träning.

Och vad står i Gymgrossistens reklam? Jo, bland annat att ”Celsius som energidryck nyttjas allra bäst i samband med en aktiv livsstil och en medveten kosthållning, och erbjuder en tacksam energikick. Som måltidsdryck, inför träningen eller helt enkelt som törstsläckare – Celsius fungerar i alla situationer!”  Hej och hå.

 Vidare varnar forskarna att man inte ska ta energidryck ihop med alkohol och droger och att konsultera hjärtläkare innan man intar drycken om man har hjärtstörning eller andra medicinska problem. Man kan faktiskt dö av överkonsumtion.

Hur mycket kan man dricka då? Jo, 250 ml energidryck  per dag är okej anser forskarna. En enda burk Celsius innehåller 355 ml…

Dessutom innehåller Celsius mer koffein än brukligt och vad värre är, det står inte ”energidryck”på framsidan, som på alla andra burkar, utan att drycken är starkt koffeinhaltig får man läsa sig till i det mycket finstilta.

Skandal.

En  burk Celsius om 355 ml innehåller 200 mg koffein, dvs 56 mg per 100 ml. Det är nästan dubbelt så hög halt som Red Bull och de flesta andra energidrycker.

Det minsta man kan begära är att det klart och tydligt står ”Energidryck” på burken, det borde företaget själv inse. Men inte. Så nu anmäler jag. Igen.

Sätt ner fötterna, Livsmedelsverket och Göteborgs stad, där företaget har sin hemvist. Det är faktiskt bedrövligt att företaget kan mörka att det är energidryck burkarna. Gör något. Agera!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: